Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Predromanički plutej iz Kali na otoku Ugljanu

Ivan Josipović orcid id orcid.org/0000-0002-0113-9210 ; Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru
Anastazija Magaš Mesić ; Uprava za međunarodnu suradnju i fondove Europske unije, Ministarstvo kulture RH


Puni tekst: hrvatski pdf 812 Kb

str. 23-36

preuzimanja: 740

citiraj


Sažetak

Prilikom obnove kasnosrednjovjekovne crkve sv. Pelegrina iznad mjesta Kali na otoku Ugljanu tijekom 2007. i 2008. godine pronađen je ranosrednjovjekovni kameni plutej koji je bio upotrijebljen kao menza njezina oltara. Način klesanja pluteja upućuje na zaključak da je riječ o djelu predromaničke klesarske produkcije koja je nazvana Majstorom koljanskog pluteja, a čije je djelovanje zasad uočeno tek na nekoliko lokaliteta unutar teritorija ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine.
Uzimajući u obzir da djelovanje navedenog majstora do sada nije utvrđeno na području nekadašnje Bizantske Dalmacije i da zasad nisu ustanovljeni nikakvi tragovi neke ranije faze crkve sv. Pelegrina, te na temelju više objavljenih arhivskih podataka iz posljednje četvrtine 14. stoljeća, autori iznose pretpostavku o izvornom podrijetlu pluteja, razlozima i okolnostima njegova dospijeća u navedenu crkvu te o njegovoj mogućoj izvornoj funkciji.

Ključne riječi

Kali; otok Ugljan; crkva sv. Pelegrina; predromanički plutej; Majstor koljanskog pluteja; Tršci (Galovac); zadarska plemićka porodica Zadulin

Hrčak ID:

138235

URI

https://hrcak.srce.hr/138235

Datum izdavanja:

10.12.2013.

Posjeta: 1.385 *