Poljoprivreda, Vol. 21 No. 1, 2015.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.21.1.13
PROIZVODNO-POTROŠNA BILANCA MESA PERADI U REPUBLICI HRVATSKOJ
Ivo Grgić
orcid.org/0000-0003-3900-4925
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Magdalena Zrakić
orcid.org/0000-0002-0577-1109
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Lari Hadelan
orcid.org/0000-0002-8499-0771
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Guna Salputra
; , University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Domžale, Slovenia
Sažetak
Meso peradi sve je značajniji izvor proteina u ljudskoj potrošnji. Kratki proizvodni ciklus, relativno niske cijene te nedostatak vjerskih ograničenja u potrošnji čimbenici su koji pozitivno djeluju na razvitak peradarstva. U strukturi mesa peradi najveći udjel je pilećega mesa. Cilj istraživanja bio je izračunati razinu samodostatnosti za meso peradi u Hrvatskoj u razdoblju 2000.-2012. te na temelju dobivenih rezultata izračunati stupanj samodostatnosti u 2016. godini. Za izračun stupnja samodostatnosti korištena je metoda bilanciranja. Stupanj samodostatnosti u proizvodnji mesa peradi u Hrvatskoj viši je nego kod drugih vrsta mesa i bio je između 80 i 90%, ali se očekuje njegovo daljnje smanjenje te bi se u 2016. godini domaćom proizvodnjom podmirivalo oko 81,17% potreba.
Ključne riječi
meso peradi; proizvodnja; potrošnja; bilanca; Hrvatska
Hrčak ID:
140107
URI
Datum izdavanja:
8.6.2015.
Posjeta: 2.435 *