Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.21.1.13

PROIZVODNO-POTROŠNA BILANCA MESA PERADI U REPUBLICI HRVATSKOJ

Ivo Grgić orcid id orcid.org/0000-0003-3900-4925 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Magdalena Zrakić orcid id orcid.org/0000-0002-0577-1109 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Lari Hadelan orcid id orcid.org/0000-0002-8499-0771 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Guna Salputra ; , University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Domžale, Slovenia


Puni tekst: hrvatski pdf 364 Kb

str. 82-88

preuzimanja: 599

citiraj


Sažetak

Meso peradi sve je značajniji izvor proteina u ljudskoj potrošnji. Kratki proizvodni ciklus, relativno niske cijene te nedostatak vjerskih ograničenja u potrošnji čimbenici su koji pozitivno djeluju na razvitak peradarstva. U strukturi mesa peradi najveći udjel je pilećega mesa. Cilj istraživanja bio je izračunati razinu samodostatnosti za meso peradi u Hrvatskoj u razdoblju 2000.-2012. te na temelju dobivenih rezultata izračunati stupanj samodostatnosti u 2016. godini. Za izračun stupnja samodostatnosti korištena je metoda bilanciranja. Stupanj samodostatnosti u proizvodnji mesa peradi u Hrvatskoj viši je nego kod drugih vrsta mesa i bio je između 80 i 90%, ali se očekuje njegovo daljnje smanjenje te bi se u 2016. godini domaćom proizvodnjom podmirivalo oko 81,17% potreba.

Ključne riječi

meso peradi, proizvodnja, potrošnja, bilanca, Hrvatska

Hrčak ID:

140107

URI

https://hrcak.srce.hr/140107

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.096 *