Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Halal status aditiva u mlijeku i mliječnim proizvodima

Midhat Jašić ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Tuzla, BiH
Meho Bašić
Amir Sakić
Faruk Čengić


Puni tekst: hrvatski pdf 199 Kb

str. 153-159

preuzimanja: 3.921

citiraj


Sažetak

Tržište halal proizvoda u svijetu sve se više povećava i sve je više zahtjeva za dokazivanjem halal statusa u namirnicama. Po islamskim propisima halal hrana označava hranu dopuštenu za jelo. Islamski zakoni striktno zabranjuju korištenje hrane svinjskog podrijetla, alkohola, krvi i drugih proizvoda koji nisu u skladu s islamskim zakonima. Da bi imali halal status, mliječni proizvodi ne smiju sadržavati sirovine i aditive zabranjenog podrijetla. Dopušteni stupanj određuje se prema statusu aditiva koji može biti: halal (dopušten), haram (zabranjen) i mešbuh (sumnjiv). U uspostavljanju sustava proizvodnje halal statusa hrane koristi se preventivni proaktivni pristup. U validaciji procesa postoje analitičke metode koje dokazuju podrijetlo hrane. Posebno je teško dokazati prisustvo aditiva koji tijekom procesa doživljavaju kemijske preobrazbe. ELISA, PCR i HPLC metode koriste se za validaciju. U ovom su radu predstavljeni aditivi koji se najčešće koriste u preradi mlijeka i mogu imati haram (zabranjeno po islamskom zakonu) i mešbuh (sumnjivo) podrijetlo.

Ključne riječi

mlijeko; halal aditivi

Hrčak ID:

13483

URI

https://hrcak.srce.hr/13483

Datum izdavanja:

29.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.966 *