Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Tehnički aspekti testiranja antimikrobne osjetljivosti bakterije Chlamydia trachomatis u staničnoj kulturi

Tomislav Meštrović ; Clinical Microbiology and Parasitology Unit Polyclinic “Dr. Zora Profozić”, Zagreb, Croatia
Sunčica Ljubin-Sternak orcid id orcid.org/0000-0002-6405-6922 ; Clinical Microbiology Service, Dr Andrija Štampar Teaching Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Branka Bedenić ; Department of Clinical and Molecular Microbiology, University Hospital Centre Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.493 Kb

str. 136-141

preuzimanja: 539

citiraj


Sažetak

Chlamydia trachomatis (C. trachomatis) najčešći je bakterijski uzročnik spolno-prenosivih infekcija i obligatna unutarstanična bakterija s jedinstvenim životnim ciklusom. Za testiranje antimikrobne osjetljivosti ovog učestalog patogena danas se najčešće koristi stanična kultura McCoy stanica uz imunofluorescentno bojanje za detekciju karakterističnih klamidijskih inkluzija. Sam postupak testiranja može se podijeliti u četiri osnovna koraka – predizolacijska faza, izolacija C. trachomatis u staničnoj kulturi, priprema za testiranje antimikrobne osjetljivosti te, najzad, faza testiranja uz određivanje minimalne inhibitorne koncentracije (MIC) i minimalne klamicidne koncentracije (MCC). Kako ova metoda zahtjeva preciznost i posvećivanje posebne pozornosti čimbenicima koji mogu utjecati na sposobnost klamidija da inficiraju stanice u kulturi, ali i na učinkovitost testiranog antibiotika uslijed različitih mehanizama kao što je pravodobni ulazak u stanicu, pravilno izvođenje svakog od ovih koraka je ključno kako bi se osigurala reproducibilnost i usporedivost dobivenih rezultata.

Ključne riječi

Chlamydia trachomatis; testiranje antimikrobne osjetljivosti; stanična kultura; imunofluorescentno bojenje; minimalna inhibitorna koncentracija; minimalna klamicidna koncentracija

Hrčak ID:

140748

URI

https://hrcak.srce.hr/140748

Datum izdavanja:

15.6.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.774 *