Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

PRAĆENJE RUDARSKE DJELATNOSTI

Berislav Šebečić


Puni tekst: hrvatski pdf 4.960 Kb

str. 37-49

preuzimanja: 1.687

citiraj


Sažetak

Praćenje rudarske djelatnosti obavljalo se u prošlosti ovisno o znanju, interesu i postojećim zakonskim propisima. O toj djelatnosti nalazimo dokumentacijske podatke u arhivima, bibliotekama, muzejima i drugdje. Treba istaknuti bogatu građu (spise i knjige) iz rada nekadašnjih Carsko-Kraljevskih Rudarskih satništva u Zagrebu, Zadru, Klagenfurtu i Splitu. Manji dio dokumentacije još nije prenesen u Hrvatsku.
Iz rudarskih priručnika i knjiga možemo doznati o rudarskoj djelatnosti na području hrvatskih krajeva u sklopu nekadašnje Au6sstro- Ugarske. Tako saznajemo da su prva Namjesništva u Zagrebu i Zadru bila na čelu s banom i grofom J. Jelačićem i barunom L. Mamulom kao vrhovna rudarska vlast, što je, vjerojatno iz političkih motiva, bilo prešućeno u vodičima Rudarskih satlništva.
U Hrvatskoj je krajem pedesetih godina XIX. stoljeća proizvedeno 92%-94% morske soli, do 8,5% sumpora i do 19,5% asfalta, te 100% nafte Austro-Ugarske. Iz podataka o rudarskoj djelatnosti na području Rudarskog satništva Split, pripremljenih za izložbu u Filadelfiji, može se uočiti da su u rudarskim istraživanjima s 33 372 prijavljenih samorova u 1925. pretežno istraživani boksiti (60,0 %), zatim mrki ugljeni (19,0%), asfalti (10,3%) i ligniti (6,2%). Godine 1931. na području djelovanja tog satništva, od 74 prijavljenih rudnika, radilo je samo njih 9. Među njima bilo je u eksploataciji 5 rudnika ugljena, 3 rudnika boksita i 1 rudnik asfalta. Predlažem da se u sklopu državne institucije obnovi Rudarsko satništvo ili (po)glavarstvo, ili da se utemelji Rudarsko-geološka uprava, za potpunije afirmiranje rudarskog poduzetništva.

Ključne riječi

rudarski sudovi; povjerenstva; satništva; namjesništva; ministarstva; arhivi

Hrčak ID:

13555

URI

https://hrcak.srce.hr/13555

Datum izdavanja:

4.12.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.495 *