Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

SOCIJALNO–POLITIČKA KRETANJA ENVIRONMENTALNIH POKRETA

Branka Galić ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 15.365 Kb

str. 559-571

preuzimanja: 401

citiraj


Sažetak

Iako već dugo postoji zanimanje za institucionalizacijom ekoloških (environmentalnih) pokreta unutar službenog političkog sustava, dvojbe environmentalista i tehnokrata glede njihove institucionalizacije još nisu riješene. Radi se o dvojbama o autonomiji/kontroli pokreta, odgovornosti/svemoći te neopozivoj informaciji/opozivom izboru. Pojavljuju se mišljenja i o kraju ekoloških pokreta te o njihovoj ovisnosti o znanstvenoj ekspertizi.
U kasnim seamdesetim godinama environmentalni su pokreti, kao i neki drugi »novi društveni pokreti«, napustili prvobitne simbole i mitove koji su im pomogli da se uspostave, da bi se osamdesetih godina već pojavili novi problemi. Melucci je to nazvao »regresivnom utopijom«.
U tekstu se navode glavne orijentacije, kao i neki pokazatelji stanja environmentalnih pokreta u vodećim zapadnim zemljama te u istočnoj Europi. Pred istočnoeuropskim environmentalnim pokretima pojavio se i dodatni problem — odluke o načinu djelovanja, kao političke stranke ili nevladine organizacije — pri čemu se nije uvijek imalo na umu koliko bi svaki od odabranih načina trebao izražavati novi demokratski politički model utemeljen na načelu odgovornosti.

Ključne riječi

akcija; environmentalisti; environmentalni pokreti; ideologija; institucionalizacija; tehnokrati

Hrčak ID:

141471

URI

https://hrcak.srce.hr/141471

Datum izdavanja:

15.10.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 994 *