Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

RUDARSKI PODUZETNICI U HRVATSKOJ OD SREDINE XIX. DO SREDINE XX. STOLJEĆA

Berislav Šebečić


Puni tekst: hrvatski pdf 16.357 Kb

str. 139-174

preuzimanja: 684

citiraj


Sažetak

Gospodari, ili posjednici rudarskog prava za istraživanje ruda bili su rovitelji i samostalni (slobodni) rovitelji. O posjednicima rudnih polja ili rudnika vođene su podjelbene knjige i registri u kojima je upisano, medu inim, koja se ruda planira eksploatirati. Imalac odobrenja, odnosno dozvole za istraživanje i eksploataciju rude, plaćao je svake godine određenu pristojbu, a svoja rudarska prava u obliku dozvola mogao je dijelomice, ili češće potpuno, prodati, što je zabilježeno u knjigama. Ako nije plaćao poreze mogao je izgubiti svoja prava, koja su potom brisana, odnosno prekrižena, u rudarskim knjigama. Posjednici rudarskih odobrenja morali su riješiti pitanje s vlasnicima zemljišta, a gdje se namjeravalo detaljnije istraživati i eksploatirati rudu čak zakupom ili kupnjom zemljišta. O rudarskoj aktivnosti u Hrvatskoj između sredine XIX. i XX. sloljeća postoji bogata dokumentacija u (Carsko-kraljevskim) Rudarskim satništvima u Zagrebu, Zadru i Splitu. Temeljni rudarski zakon bio je Opće Austrijski rudarski zakon iz 1854. s dopunom iz 1911. (zakonski Članak VI. o mineralnim uljevitim tvarima i zemnim plinovima).
Rudarski poduzetnici bili su u Hrvatskoj pojedinci ili udruge (uključujući i državu), s time da je na početku bilo više stranaca, no ubrzo su se u rudarsku aktivnost uključili domaći trgovci, industrijalci, veleposjednici, činovnici, bankari, razne udruge, inženjeri, umjetnici, umirovljenici, seljaci, oficiri, svećenici i dr. Medu poduzetnicima bilo je i plemića.
Na temelju analize dokumentacije vlasnika rovnih dozvola u Rudarskom satništvu Zagreb utvrđeno je da su u pojedinim razdobljima od 1855. do 1945. prevladavali rudarski poduzetnici-pojedinci (pretežno 81%-85%), dok je danas (1990.-1995.) obrnuto (86% d.d.) što je posljedica dugogodišnjeg vladanja društvenih poduzeća Slično je danas i s odobrenjima (dozvolama) za eksploataciju, gdje prevladavaju udruge (84%).

Ključne riječi

rudarstvo; zakon; poduzetnici (pojedinci, udruge, država); istraživači; rovitelji; samostalni/slobodni/rovitelji); eksploatacija (rudno polje, ruda); knjige (rovne, samorovne, podjelbene); Hrvatska, XIX. i XX. stoljeće

Hrčak ID:

13588

URI

https://hrcak.srce.hr/13588

Datum izdavanja:

4.12.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.730 *