Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

MOGUĆNOST UVOĐENJA EKO–POLJOPRIVREDE U DELTU NERETVE

Željka Šiljković ; Filozofski fakultet, Zadar
Martin Glamuzina


Puni tekst: hrvatski pdf 5.583 Kb

str. 183-191

preuzimanja: 645

citiraj


Sažetak

Autori u članku razmatraju mogućnosti uvođenja ekološke poljoprivrede u područje delte Neretve. Polazeći od prirodno–zemljopisnih obilježja (geološka osnova, pedološke karakteristike, hidrološke prilike te klimatska i mikroklimatska obilježja) i analizirajući društveno–ekonomsku osnovu te postojeću socijalnu strukturu prostora, autori pretpostavljaju da na prostoru delte Neretve postoje pozitivne zemljopisne predispozicije za uvođenje organsko–ekološke poljoprivrede.
Promijenjene ekonomske prilike (raspad velikih PIK–ova, zakup društvenog zemljišta) te poticaji u cilju zaštite prirodne okoline i proizvodnje »zdrave hrane«, pretpostavke su koje mogu omogućiti uvođenje novog načina pojoprivrednog gospodarenja. Posebno se to odnosi na voćarstvo, uzgoj povrtlarskih kultura te primjenu ekološkog plodoreda. U početnoj fazi moguć je eksperi¬mentalni uzgoj na manjim parcelama.

Ključne riječi

delta Neretve; ekološka poljoprivreda

Hrčak ID:

141690

URI

https://hrcak.srce.hr/141690

Datum izdavanja:

15.5.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.902 *