Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UPOTREBA EVOLUCIJSKIH ALGORITAMA PRI KONSTRUKCIJI SIMULACIJSKIH MODELA U SOCIOLOGIJI (Ovaj članak je povučen)

Vjekoslav Afrić ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 20.614 Kb

str. 377-394

preuzimanja: 345

citiraj


Sažetak

Za razliku od klasičnih socioloških metoda koje nisu posebno podobne za izučavanje društvene dinamike, metoda simulacijskih modela omogućuje stvaranje dinamičkih modela društva na kojima je moguće simulacijom eksperimenata i promatranja objašnjavati i predviđati društvene procese.
Simulacijski modeli društvenog razvoja uglavnom su utemeljeni na teoriji evolucije, to jest na evolucijskim algoritmima. Evolucijski algoritmi, danas široko rasprostranjeni, uspješno su primijenjeni na brojne probleme iz različitih domena, uključujući optimizaciju, automatsko programiranje, strojno učenje, ekonomiju, istraživačke operacije, ekologiju, populacijsku genetiku, studije evolucije i učenja, i društvene sustave.
Moguće je izdvojiti tri glavne vrste evolucijskih algoritama: Genetičke algoritme (Genetic Algorithms), Genetičko programiranje (Genetic Programming) i Klasifikacijske sustave (Classifier System). Svaka od ovih vrsta algoritama uključuje generiranje jedne inicijalne populacije pojedinaca i tada bavljenje tom populacijom iterativno, tako da tijekom vremena »kvaliteta« pojedinaca koji postoje u populaciji tendira porastu.
Čak i u svojoj najjednostavnijoj formi, evolucijski algoritmi su uvjerljive apstrakcije bioloških evolucijskih procesa koji se po analogiji mogu primijeniti na procese društvenih promjena. Međutim, izvjestan oprez je nužan u njihovoj uporabi kao modela društvenih procesa. Posebno, njihovo podrijetlo kao instrumentalnih optimizacijskih tehnika može biti nespojivo s poželjnim obilježjima biološke evolucije poput odsutnosti globalnog znanja i izvanjske teleologije.

Ključne riječi

društveni razvoj; evolucijski algoritmi; genetički algoritmi; genetičko programiranje; klasifikacijski sustavi; simulacijski modeli

Hrčak ID:

141698

URI

https://hrcak.srce.hr/141698

Datum izdavanja:

15.9.1999.

Posjeta: 842 *