Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.15291/libellarium.v8i1.220

Što je prvo? Nakladničko poslovanje ili studij nakladništva?

Josipa Selthofer ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet, Odsjek za informacijske znanosti, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 148 Kb

str. 125-137

preuzimanja: 1.501

citiraj


Sažetak

Cilj je rada analizirati i usporediti nakladničke studije, njihove programe na preddiplomskoj i diplomskoj razini i nastavno osoblje uključeno u izvođenje nastave na nakladničkim studijima u Hrvatskoj i u svijetu. Tradicionalno nakladništvo se brzo mijenja, pa su sve potrebnije nove vještine za obavljanje novih poslova u nakladništvu.

Glavna istraživačka pitanja u radu su: mogu li moderni nakladnički studiji ishoditi moderne nakladnike ili moderno nakladništvo oblikuje nove nakladničke studije? Pretpostavka istraživanja je da većina nastavnog osoblja, uključenog u izvođenje nastave na nakladničkim studijima, dolazi s prethodnim radnim iskustvom u nakladništvu. Pitanja koja se nameću su: mogu li nastavnici ovakvog profila obrazovati studente za budućnost i dobivaju li njihovi studenti po završetku studija kompetencije potrebne za natjecanje u zbunjujućem svijetu digitalnih autora i elektroničkih knjiga?

Istraživačke metode korištene u istraživanju su sadržajna analiza i usporedba. Uzorak istraživanja (v. Prilog 1) činilo je 36 sveučilišnih nakladničkih programa na preddiplomskoj (12) i diplomskoj razini (24). Uzorak istraživanja bio je ograničen uglavnom na zemlje engleskog govornog područja. U većini zemalja ne-engleskog govornog područja bilo je teško analizirati sadržaje studija i nastavne programe na materinjem jeziku, jer opisi studija i potrebne informacije uglavnom nisu postojale.

Ključne riječi

studij nakladništva; nakladništvo; nakladnički kolegiji

Hrčak ID:

142371

URI

https://hrcak.srce.hr/142371

Datum izdavanja:

30.6.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.182 *