Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

“Što radiš?”: Usporedba tri metodološka pristupa istraživanju slobodnog vremena

Petra Anić orcid id orcid.org/0000-0001-8841-5988 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Marko Tončić ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 335 Kb

str. 124-124

preuzimanja: 1.517

citiraj


Sažetak

Osim vremena koje provodimo u obveznim aktivnostima, preostaje nam i slobodno vrijeme tijekom kojega biramo aktivnosti. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti aktivnosti u slobodno vrijeme putem različitih metoda: popisa aktivnosti u slobodno vrijeme, omiljene aktivnosti te uzorkovanjem iskustava; 769 studenata je sudjelovalo
u istraživanjima putem popisa slobodnih aktivnosti i omiljene aktivnosti, dok je u metodi uzorkovanja iskustava sudjelovao 121 student. Rezultati su pokazali značajnu razliku u frekvencijama aktivnosti u slobodno vrijeme dobivenih različitim metodološkim
pristupima. Hobiji dominiraju kod omiljenih aktivnosti, dok se čitanje pokazalo čestom aktivnošću u istraživanju putem popisa slobodnih aktivnosti. Kod uzorkovanja iskustava kao česta aktivnost pojavljuju se aktivnosti vezane uz elektroničke medije.
U aktivnostima na otvorenom nije pronađena razlika između podataka dobivenih različitim metodama. Naposljetku, studenti društvene aktivnosti navode kao omiljenu aktivnost rjeđe od očekivanog. Rezultati upućuju na to da je za potpuni uvid u slobodne aktivnosti potrebno koristiti opširan popis svakodnevnih aktivnosti, dok je za proučavanje slobodnih aktivnosti u subjektivnom smislu uputno ispitati nekoliko omiljenih aktivnosti. Također, pokazalo se da je uzorkovanje iskustava pogodnije za istraživanje pasivnijih aktivnosti nego za aktivnosti koje traže veći angažman i predanost.

Ključne riječi

slobodno vrijeme; popis aktivnosti; omiljena aktivnost; uzorkovanje iskustava

Hrčak ID:

142409

URI

https://hrcak.srce.hr/142409

Datum izdavanja:

22.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.265 *