Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Neki problemi komparativne povijesti: Sjeverni Jadran nakon dva svjetska rata

Raoul Pupo ; University of Trieste, Italy


Puni tekst: hrvatski pdf 359 Kb

str. 33-41

preuzimanja: 356

citiraj

Puni tekst: talijanski pdf 371 Kb

str. 23-31

preuzimanja: 394

citiraj


Sažetak

Povijesna komparacija može biti korisna kako bi se nadvladali stereotipizirani i od ideoloških zasada izrazito zavisni narativi. U ovom će se tekstu usporediti poratna razdoblja nakon dva svjetska sukoba na sjevernojadranskom prostoru. Radi se, naime, o razdobljima u kojima je moguće uočiti izrazite paralelizme budući da se kao protagonisti pojavljuju, s jedne strane, dvije “države za naciju”
koje, upregnute u osvajanje teritorija, djeluju kako na diplomatskom planu, tako i na samom terenu, dok s druge strane nalazimo izrazito pluralno i izrazito rascjepkano lokalno društvo koje se opire novom poretku i simplifikacijama koje on za sobom povlači.
Komparacija će obuhvatiti duge procese razgraničenja, vojne okupacije, politike ponarođivanja pograničnog prostora, kulturne pretpostavke netrpeljivosti prema manjinama, nasilje i njegov odnos prema čvoru rat/revolucija, pokušaje etničkog inženjeringa i prisilno premještanje stanovništva.

Ključne riječi

Sjeverni Jadran; komparativna povijest; poslijeratno razdoblje (nakon Prvog i Drugog svjetskog rata); nacionalizacija; represija

Hrčak ID:

143931

URI

https://hrcak.srce.hr/143931

Datum izdavanja:

28.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: talijanski

Posjeta: 1.535 *