Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Promjene nekih karakteristika sumporne termalne vode zbog kloriranja

Ankica Senta ; "Andrija Štampar" School of Public Health, Medical Faculty University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mirna Zebec ; "Andrija Štampar" School of Public Health, Medical Faculty University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Jakovčić ; "Andrija Štampar" School of Public Health, Medical Faculty University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 8.371 Kb

str. 369-379

preuzimanja: 464

citiraj


Sažetak

Ispitivani su regativni i pozitivni učinci kloriranja i aeracije vode u sumpornoj termalnoj vodi u bazenima za refiabilltaclju. Znatno poboljšanje mikrobiološke kvalitete vode zbog kloriranja vode dovelo je do negativnih fizikalno-kemijskih promjena vode. Zbog aeracije gubi se sumporovodik i izlučuje koloidni sumpor (mliječna mutnoća), a zbog kloriranja javlja se žuckasta, crvenkasta do smeđa obojenost ovisno o dozi klora, a također nestaju sulfidi. Kloriranje termalne sumporne vode ne bi trebalo provoditi jer se iz vode eliminiraju terapijski aktivni spojevi i dolazi do organoleptičkih promjena na koje se pacijenti žale.

Ključne riječi

aeracija vode; doziranje klora; mutnoća; promjena boje; rehabilitacija; slobodni rezidualni klor; sumporni spojevi; voda u bazenima

Hrčak ID:

144666

URI

https://hrcak.srce.hr/144666

Datum izdavanja:

2.4.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.418 *