Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj obogaćivanja okoliša predmetima promjenjljivog mirisa na ponašanje prasadi nakon odbića.

Jacek Nowicki ; Department of Swine and Small Livestock Breeding, University of Agriculture in Krakow, Krakow, Poland
Sara Swierkosz ; Department of Swine and Small Livestock Breeding, University of Agriculture in Krakow, Krakow, Poland
Ryszard Tuz ; Department of Swine and Small Livestock Breeding, University of Agriculture in Krakow, Krakow, Poland
Tomasz Schwarz ; Department of Swine and Small Livestock Breeding, University of Agriculture in Krakow, Krakow, Poland


Full text: english pdf 137 Kb

page 425-435

downloads: 710

cite


Abstract

Cilj istraživanja bio je prvo provjeriti sklonost svinja prema određenim mirisima, a zatim na osnovi najboljih rezultata razviti mirišljive predmete za obogaćivanje okoliša. Njihova učinkovitost bila je provjerena u odnosu na agresivno ponašanje svinja. Tijekom prvog dijela istraživanja, kod 24 odbijena praseta (križanaca poljskog landrasa i poljske velike bijele svinje) provjerena je sklonost prema mirisima (7 umjetnih i prirodnih mirisa primijenjenih u visećim probušenim kutijama). Svinje su provele više vremena (P<0,05) uz prirodne mirise vlažnog tla, trave i osušenih gljiva nego uz umjetne mirise vanilije, naranče i jagode. Među umjetnim mirisima najprivlačniji je bio miris jagode. Tijekom drugog dijela istraživanja, odbijena prasad (n = 36), križanci poljskog landrasa i poljske velike bijele svinje, bili su podijeljeni u tri skupine po 12 prasadi. Prasad je držana u oborima, pri čemu su jednoj skupini dodani predmeti za žvakanje s mirisom vlažnog tla, drugoj skupini predmeti za žvakanje bez mirisa, a treća skupina nije dobila nikakve predmete. Rezultati su pokazali da su svinje duže koristile, tijekom 1 do 9 dana i 12. dan, predmete s prirodnim mirisom u odnosu na one bez mirisa (P<0,05). Zanimanje za pridodane predmete s vremenom se smanjivalo, no u slučaju predmeta s mirisom ostalo je na višoj razini tijekom cijelog pokusa. Promjena mirisa nakon 14 dana dovela je do značajnog porasta zanimanja (vrijeme boravka i učestalost) za mirisne predmete u odnosu na predmete bez mirisa (vrijeme boravka 5,99 % u odnosu na 0,23 % i učestalost 26,46 u odnosu na 6,07, P<0,01). Navedeno pokazuje da su “novosti” u okolišu važne jer novi predmeti za obogaćivanje okoliša pojačano privlače svinje. Trajanje natjecateljskog ponašanja svinja bilo je kraće za 1 do 9 dana (P<0,05) u oborima opremljenima mirisnim predmetima.

Keywords

svinje; ponašanje; obogaćivanje okoliša; mirisi; agresija

Hrčak ID:

145324

URI

https://hrcak.srce.hr/145324

Publication date:

2.9.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.467 *