Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

POLITIKA EUROPSKE UNIJE I MORSKE LUKE

Bojan Hlača


Puni tekst: hrvatski pdf 132 Kb

str. 221-232

preuzimanja: 2.474

citiraj


Sažetak

Cilj prometne politike Europske unije je osigurati slobodan i efikasan prijevoz ljudi, roba i usluga na ekonomičan i siguran način za društvo i okoliš. Osim ukidanja fizičkih, tehničkih i fiskalnih prepreka u kretanju robe i putnika među državama članicama Unije, europska prometna politika teži postići: integraciju prijevoznih sredstava i integraciju nacionalnih prometnih mreža. Transportna politika Europske unije nastoji smanjiti preopterećenost u cestovnom prometu, i s tim u svezi troškove vezane za zaštitu okoliša i ekonomske troškove, prebacivanjem tereta s cestovnog na druge načine prijevoza, prvenstveno na pomorski transport.
Daljnje unapređenje brodarstva i razvoj prometnica na moru imaju prioritet u rasterećenju glavnih europskih cestovnih pravaca i uskih grla, koji jedva uspijevaju apsorbirati rastući promet, stoga daljnji razvitak sektora pomorskog transporta u Europskoj uniji ovisi isključivo o snažnim i efikasnim lukama. Europska unija je utvrdila smjernice za razvoj Trans-European Transport Networks [18], a luke su time dobile primjereno mjesto u transeuropskim prometnim mrežama. U pogledu luka posebnu aktivnost treba usmjeriti na pomoć koju Transeuropska prometna mreža može pružiti lukama na poboljšanju sigurnosti, stvaranju izjednačenih uvjeta poslovanja među lukama te uređenju unutrašnjeg tržišta u lučkom sektoru. Udruženje europskih morskih luka ESPO od 1993. godine predstavlja lučke uprave, lučka udruženja i lučki menadžment morskih luka Europske unije. Cilj organizacije je da utjecajem na politička tijela u Europskoj uniji dođe do sigurnog, djelotvornog i
ekološki održivog europskog lučkog sektora koji će funkcionirati kao ključni element transportne privredne grane u kojoj će u najvećoj mogućoj mjeri prevladavati uvjeti slobodnog tržišta. Temeljni je cilj lučke politike osigurati približno jednake uvjete poslovanja, te slobodnu i lojalnu konkurenciju između luka, uz uvjet transparentne tarifne politike u odnosu na sve korisnike lučkih usluga na čitavom području EU. Ono što morske luke očekuju od Europske unije je kreiranje dosljedne politike kojom će zacrtati opći okvir djelovanja na tri ključna područja: lakša izgradnja lučkih kapaciteta, pomorskih prilaznih putova i veza sa zaleđem, poduzimanje mjera kojima će se poticati pružanje konkurentnih i efikasnih usluga u lukama i transportnom lancu, i stimuliranje šire zajednice u preuzimanju odgovornosti za luke.

Ključne riječi

pomorska transportna politika; morske luke; EU

Hrčak ID:

14197

URI

https://hrcak.srce.hr/14197

Datum izdavanja:

27.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.678 *