Medicus, Vol. 24 No. 2 ASK niske doze, 2015.
Pregledni rad
Dijetoterapija akutnog i kroničnog pankreatitisa
Irena Martinis
Petra Orešković
Mandica-Tamara Tolić
Mirna Lasić
Irena Oreč
Lidija Prka
Sažetak
Pankreatitis je upalno stanje gušterače koje često iz svojeg akutnog oblika može prijeći u kroničnu bolest. Bolesnici s pankreatitisom imaju povećane nutritivne potrebe zbog upale, dok, s druge strane, zbog boli, mučnine i povraćanja pate od energijskog, proteinskog ili nutritivnog deficita. Hipokalcemija i hipomagnezemija mogu se pojaviti već u prvim fazama akutnog pankreatitisa. Bolesnici s dugotrajnim i prekomjernim unosom alkohola mogu, uz proteinsko-energijsku malnutriciju, imati i deficit vitamina i minerala: tiamina, folne kiseline, cinka, vitamina D, K, E, A i B12 te karotena. Osnovni cilj nutritivne njege bolesnika s pankreatitisom jest osigurati adekvatan unos energije. To je osobito važno u bolesnika s akutnim pankreatitisom u kojih se pokazalo da pravilna nutritivna njega može smanjiti komplikacije i skratiti vrijeme boravka u bolnici.
Ključne riječi
prehrana; akutni pankreatitis; kronični pankreatitis; prehrambene navike; antioksidansi
Hrčak ID:
148033
URI
Datum izdavanja:
4.11.2015.
Posjeta: 11.000 *