Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0403

Utjecaj DGAT1 genetskih varijanti na količinu i kvalitetu mlijeka holstein, simentalske i smeđe pasmine goveda u Hrvatskoj

Admir Dokso ; Institute for Animal Breeding, Faculty of Agriculture and Food Science, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Ante Ivanković orcid id orcid.org/0000-0002-2523-8694 ; Department of Animal Production and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ervin Zečević ; Institute for Animal Breeding, Faculty of Agriculture and Food Science, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Muhamed Brka ; Institute for Animal Breeding, Faculty of Agriculture and Food Science, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Puni tekst: engleski pdf 199 Kb

str. 238-242

preuzimanja: 1.172

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi frekvenciju alela diacilglicerol-0-transferase 1 gena (DGAT1) K232A polimorfnog mjesta i utjecaja alelnih varijanti K i A na količinu i kvalitetu mlijeka tri pasmine krava, mliječnog i dvojnog tipa proizvodnje u Hrvatskoj. Istraživanje je uključivalo 371 jedinku holstein, simentalske i smeđe pasmine krava. DNA je izolirana iz dlake, kodogena regija DGAT1p.K232A gena umnožena je korištenjem PCR-RFLP metode. Dominantna frekvencija alela K utvrđena je kod sve tri istraživane pasmine: holstein (0,775), simentalske (0,616) i smeđe pasmine (0,651). Većina krava holstein pasmine bila je homozgotna za KK varijantu (0,637), dok je dominantan genotip za druge dvije pasmine bio KA (simentalska 0,647; smeđa pasmina 0,644). Pozitivan utjecaj KK genotipa na proizvodnju mlijeka zabilježen je populacijama u holstein i smeđe pasmine, dok je u simentalskoj populaciji bio negativan (-220,8 kg; -463,6 kg) u odnosu na KA i AA genotipove. Mlijeko krava KK genotipa holstein, KA genotipa simentalske i AA genotipa u smeđe pasmine imalo je veći sadržaj mliječne masti. Krave AA genotipa u sve tri istraživane pasmine proizvodile su mlijeko s većim sadržajem proteina. Statistička analiza provedena je uz pomoć GLM procedure, uvažavajući genotip i pasminu kao neovisne varijable. Utjecaj DGAT1 genotipova na istraživane kvantitativne i kvalitativne osobine mlijeka nisu bile signifikantne (P>0,05).

Ključne riječi

DGAT1; polimorfizam; proizvodne osobine; mlijeko; krava

Hrčak ID:

148183

URI

https://hrcak.srce.hr/148183

Datum izdavanja:

11.11.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.516 *