Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ulomci iz Daruvara u Gradskom muzej u u Bjelovaru — okvir za istraživanje

Vladimir Goss ; Faculty of Arts and Sciences University of Rijeka
Marina Vicelja ; Faculty of Arts and Sciences University of Rijeka


Puni tekst: engleski pdf 30.253 Kb

str. 19-31

preuzimanja: 289

citiraj


Sažetak

U Muzeju grada Bjelovara nalaze se dva kamena predmeta koji su onamo stigli iz Daruvara pred više od pola stoljeća. Radi se o posudi, vjerojatno krsnom zdencu, i snopastom stupiću, nekakvu potpornju ili možda dijelu pregrade. Usprkos neobično zanimljivu stilu a i provenijenciji (rimske Aquae Balisae) predmeti nisu dosad privukli osobito zanimanje znanstvenika. Ovo je pokušaj da se odredi okvir za njihovo proučavanje i otvori krajnje potrebna diskusija
Minucioznim studijem ikonografskog sadržaja i liturgijske namjene zaključuje se da bi najvjerojatniji vremenski okvir bio nakon godine 1100. U sklopu analize stila razmatraju se datacije u kasnu antiku, te rani ili zreli srednji vijek, sa sličnim zaključkom do kojega dovodi analiza ikonografije. Najbliže stilske usporedbe nalaze se u sjevernoj Italiji (Venecija). Međutim, pitanje datuma i (izvorne?) provenijencije komplicira se činjenicom da se upravo takav materijal kakvi su naši fragmenti uvelike uvozi u Mađarsku pri kraju 18. i tijekom 19. stoljeća. Donosi ga plemstvo kao "trofeje" s bračnih putovanja. Ne treba zaboraviti da je Daruvar središte posjeda velike slavonske plemenitaške obitelji Jankovića.
Velik interes stranaca za sjevernotalijanske srednjovjekovne radove, posebice venecijanske "vere da pozzo", dovodi nadalje do masovne proizvodnje otočentističkih kopija, pa tako u znatnom broju slučajeva, poput "vera da pozzo" u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti, pitanje izvornosti ostaje otvoreno. No otvoreno ostaje i pitanje da li su daruvarski fragmenti ipak mogli nastati u srednjovjekovnoj Panoniji.
Namjera autora nije bila da "objave" daruvarske predmete, to je ionako nemoguće bez petrografskih i kemijskih analiza, već da prikupe što se s razumnim stupnjem sigurnosti može danas za njih znanstveno ustvrditi. Bez obzira na datum i provenijenciju, daruvarski fragementi ostaju među najzanimljivijim predmetima povijesti umjetnosti i kulture u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Ključne riječi

Bjelovar; Daruvar; Medieval Sculpture; Medieval Slavonia; Panonia; Medieval lconography

Hrčak ID:

148726

URI

https://hrcak.srce.hr/148726

Datum izdavanja:

15.12.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 874 *