Veterinarski arhiv, Vol. 85 No. 6, 2015.
Izvorni znanstveni članak
Tehnološka svojstva i kemijski sastav mesa ovaca hranjenih pripravkom plemenite pečurke Agaricus bisporus.
Željka Cvrtila Fleck
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Bela Njari
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Dejan Marenčić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Croatia
Gordan Mršić
; Center for Forensic Investigations, Research and Expertise “Ivan Vučetić”, Zagreb, Croatia
Katarina Špiranec
; Department of Anatomy, Histology and Embriology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Daniel Špoljarić
; Department of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Jelena Čop
; Center for Forensic Investigations, Research and Expertise “Ivan Vučetić”, Zagreb, Croatia
Mario Živković
; OPG Živković, Kvarte, Perušić, Croatia
Maja Popović
; Department of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi tehnološka svojstva te osnovni kemijski sastav mesa ovaca. U istraživanju je bilo obuhvaćeno ukupno 50 klaonički obrađenih ovčjih trupova. Pokusne životinje bile su podijeljene u dvije skupine pri čemu je kontrolnoj skupini (C) hranidba prilagođena samo za održavanje osnovnih životnih potreba, a drugoj (pokusnoj, A) skupini u hranu je dodavano 1,5 % osušenog pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus, tijekom 6 tjedana zimskog perioda. Boja, električna provodljivost, pH i kemijski sastav mesa određivani su 24 sata nakon klanja na m. longissimus dorsi. Ovce hranjene dodatkom plemenite pečurke imale su značajno manji udio hranjivih tvari (masti i bjelančevina) i značajno veći udio vode u odnosu na kontrolnu skupinu (P<0,001). Mišićna regija odabranih odraslih grla hranjenih pripravkom plemenite pečurke bila je tamnija (L*) s višim stupnjem crvenila (a*) i nižim stupnjem žutila (b*) u odnosu na mišićnu regiju kontrolne skupine. Nije bilo značajnih razlika masnokiselinskog sastava obiju skupina.
Ključne riječi
ovca; kakvoća mesa; plemenita pečurka; Agaricus bisporus
Hrčak ID:
149501
URI
Datum izdavanja:
9.12.2015.
Posjeta: 1.849 *