Pregledni rad
https://doi.org/10.1515/aiht-2015-66-2721
Moderne analitičke tehnike u procjeni izvornosti meda iz Srbije
Dušanka Milojković Opsenica
orcid.org/0000-0001-6274-4222
; Faculty of Chemistry, University of Belgrade
Dražen Lušić
orcid.org/0000-0002-1636-6512
; University of Rijeka School of Medicine
Živoslav Tešić
; Faculty of Chemistry, University of Belgrade
Sažetak
Izvornost hrane u širem smislu znači udovoljavanje kemijskim i fizikalnim kriterijima koji su propisani zakonodavstvom. U pogledu izvornosti meda, dva su ključna aspekta: proizvodni proces i označavanje proizvoda u smislu zemljopisnog i botaničkog podrijetla. Pouzdana procjena izvornosti meda, koja uobičajeno uključuje korištenje nekoliko kriterija i kemijskih markera te kombinaciju analitičkih i statističkih (kemometrijskih) metoda, već dugo vremena zaokuplja pozornost kemijskih analitičara. Ovaj rad pruža uvid u različite kriterije i moderne metode za procjenu izvornosti meda koristeći se slučajem statistički značajnog broja uzoraka izvornog meda nekoliko botaničkih tipova iz različitih regija u Srbiji.
Ključne riječi
analitičke metode; botaničko podrijetlo meda; kemijska karakterizacija; multiflorni med; uniflorni med; zemljopisno podrijetlo meda
Hrčak ID:
149547
URI
Datum izdavanja:
16.12.2015.
Posjeta: 2.812 *