Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.1515/aiht-2015-66-2721

Moderne analitičke tehnike u procjeni izvornosti meda iz Srbije

Dušanka Milojković Opsenica orcid id orcid.org/0000-0001-6274-4222 ; Faculty of Chemistry, University of Belgrade
Dražen Lušić orcid id orcid.org/0000-0002-1636-6512 ; University of Rijeka School of Medicine
Živoslav Tešić ; Faculty of Chemistry, University of Belgrade


Puni tekst: engleski pdf 286 Kb

str. 233-241

preuzimanja: 1.597

citiraj


Sažetak

Izvornost hrane u širem smislu znači udovoljavanje kemijskim i fizikalnim kriterijima koji su propisani zakonodavstvom. U pogledu izvornosti meda, dva su ključna aspekta: proizvodni proces i označavanje proizvoda u smislu zemljopisnog i botaničkog podrijetla. Pouzdana procjena izvornosti meda, koja uobičajeno uključuje korištenje nekoliko kriterija i kemijskih markera te kombinaciju analitičkih i statističkih (kemometrijskih) metoda, već dugo vremena zaokuplja pozornost kemijskih analitičara. Ovaj rad pruža uvid u različite kriterije i moderne metode za procjenu izvornosti meda koristeći se slučajem statistički značajnog broja uzoraka izvornog meda nekoliko botaničkih tipova iz različitih regija u Srbiji.

Ključne riječi

analitičke metode; botaničko podrijetlo meda; kemijska karakterizacija; multiflorni med; uniflorni med; zemljopisno podrijetlo meda

Hrčak ID:

149547

URI

https://hrcak.srce.hr/149547

Datum izdavanja:

16.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.367 *