Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.1515/aiht-2015-66-2653

Glavni proteini matične mliječi kao markeri izvornosti i kakvoće meda

Katarina Bilikova ; Institute of Forest Ecology, SAS, Zvolen, Slovakia
Tatiana Kristof Krakova ; Institute of Forest Ecology, SAS, Zvolen, Slovakia
Kikuji Yamaguchi ; Japan Royal Jelly Co., Ltd., Tokyo, Japan
Yoshihisa Yamaguchi ; Japan Royal Jelly Co., Ltd., Tokyo, Japan


Puni tekst: engleski pdf 692 Kb

str. 259-267

preuzimanja: 1.110

citiraj


Sažetak

Do sada su svojstva meda bila definirana isključivo na temelju sadržaja komponenti nektara određene biljke. Mi smo pokazali da je apalbumin1, glavni protein matične mliječi, izvoran i uobičajeni sastojak meda. Apalbumin1, ostali proteini matične mliječi i peptidi odgovorni su za imunostimulatorna svojstva i antibiotsko djelovanje meda. Korištenjem poliklonalnog anti-apalbumin 1 protutijela osmišljen je imunoenzimski test (ELISA) za kvantifikaciju apalbumina 1. Metoda je ne samo prikladna za utvrđivanje izvornosti meda nego i korisna za detekciju meda, peluda i matične mliječi u medicinskim, farmaceutskim, kozmetičkim i prehrambenim proizvodima na kojima je naznačena prisutnost pčelinjih proizvoda. Rezultati analize prisutnosti i količine apalbumina 1 koristit će se za probir velike količine uzoraka meda diljem svijeta. Na temelju naših eksperimenata, koji pokazuju da su proteini matične mliječi uobičajene i fiziološki aktivne komponente meda, predlažemo izmjenu definicije meda (na temelju Direktive EU-a o medu 2001/110/EC): Med je prirodna slatka tvar koju pčele proizvode od nektara ili izlučevina biljaka ili izlučevina insekata koji sišu biljke. Nju pčele skupljaju, pretvaraju kombinacijom glavnih proteina matične mliječi i ostalih vlastitih specifičnih tvari, polažu, dehidriraju, pohranjuju i ostavljaju u saću da sazrije.

Ključne riječi

antimikrobni peptidi; izvornost meda; proteini matične mliječi

Hrčak ID:

149568

URI

https://hrcak.srce.hr/149568

Datum izdavanja:

16.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.069 *