Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

POVEZANOST PRIMJENE LANCA OPSKRBE, PARTNERSKIH ODNOSA I KONKURENTNOSTI

Safet Kozarević orcid id orcid.org/0000-0002-3126-4653 ; Univerzitet u Tuzli
Adis Puška orcid id orcid.org/0000-0003-3274-0188


Puni tekst: hrvatski pdf 707 Kb

str. 579-596

preuzimanja: 1.364

citiraj


Sažetak

U ovom je radu istražen odnos primjene lanca opskrbe s konkurentnošću i partnerskim odnosima u poduzećima iz područja prerađivačke industrije Republike Hrvatske, gdje se pod pojmom konkuretnost podrazumijeva sposobnost poduzeća da bude ravnopravni tržišni natjecatelj. Istraživanje se temelji na malim i srednjim poduzećima unutar ove industrije. Poduzeća iz prerađivačke industrije specifična su po tome što se ona intenzivno koriste lancem opskrbe i zato su izvrstan uzorak za istraživanje, dok za mala i srednja poduzeća vrijedi činjenica da su ona pod pritiskom velikih poduzeća i kao takva moraju se boriti za svoju poziciju na tržištu.
Ispitivanje lanca opskrbe jako je značajno zbog promjena u globalnom poslovanju kompanija u proteklom desetljeću, koje su sve veće. Na te promjene najviše su utjecali razvoj informatičkih tehnologija i logistike. Lanac opskrbe, kao ključni segment u logistici svakog poduzeća tako dobiva sve veću važnost u njegovim poslovnim procesima. Kako bi osigurala konkurentnost, poduzeća moraju primjenjivati lanac opskrbe i razvijati partnerske odnose. Zadatak lanca opskrbe je smanjiti sve nepotrebne troškove u materijalnim i robnim tijekovima unutar jednog poduzeća. Smanjenjem nepotrebnih troškova svako poduzeće postaje konkurentno na tržištu.

Ključne riječi

primjena lanca opskrbe; konkurentnost; partnerski odnosi; kanonička korelacijska analiza; mala i srednja poduzeća; prerađivačka industrija

Hrčak ID:

149661

URI

https://hrcak.srce.hr/149661

Datum izdavanja:

17.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.254 *