Poljoprivreda, Vol. 21 No. 2, 2015.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.21.2.1
UTJECAJ DUŽINE I TEMPERATURE SKLADIŠTENJA NA SVOJSTVA SJEMENA I KLIJANACA ENGLESKOG LJULJA (Lolium perenne L.)
Gordana Bukvić
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Ranko Gantner
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Sonja Grljušić
; Poljoprivredni institut Osijek, Južno predgrađe 3, 31000 Osijek, Hrvatska
Brigita Popović
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Dejan Agić
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Aleksandar Stanisavljević
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Hrvatska
Sažetak
Istraživanje utjecaja dužine i temperature skladištenja na svojstva sjemena i klijanaca engleskoga ljulja provedeno je sa sjemenom dva kultivara (Bartwingo i Calibra). Sjeme je pohranjeno u hermetički zatvorene staklene posude na sobnoj temperaturi te na 10, -20 i -80°C. Navedena svojstva mjerena su nakon 9, 18 i 30 mjeseci skladištenja metodom rolanoga filter papira. Dobiven je značajan utjecaj temperature, dužine skladištenja i kultivara te njihove interakcije za sva isptivana svojstva. Najveće vrijednosti za energiju klijanja i klijavost sjemena te dužinu stabljike dobivene su nakon 9 mjeseci skladištenja, a najmanje nakon 30 mjeseci. Korijen klijanaca bio je najduži nakon 18, a najkraćinakon 30 mjeseci skladištenja. Sva ispitivana svojstva imala su najveće vrijednostiskladištenjem na -80°C, a najmanje na sobnoj temperaturi. Kultivar Bartwingo imao je veću energiju klijanja i klijavost, a Calibra dužinu korijena i klijanaca.
Ključne riječi
engleski ljulj; sjeme; dužina skladištenja; temperatura
Hrčak ID:
150596
URI
Datum izdavanja:
18.12.2015.
Posjeta: 2.766 *