Drvna industrija, Vol. 66 No. 4, 2015.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5552/drind.2015.1421
Upijanje vode toplinski modificirane norveške smreke
Mojca Zlahtic
; Odjel za znanost o drvu i drvnu tehnologiju, Biotehnički fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Ljubljana, Slovenija
Nejc Thaler
; Odjel za znanost o drvu i drvnu tehnologiju, Biotehnički fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Ljubljana, Slovenija
Miha Humar
orcid.org/0000-0001-9963-5011
; Odjel za znanost o drvu i drvnu tehnologiju, Biotehnički fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Ljubljana, Slovenija
Sažetak
Toplinski modificirano drvo dostupno je na tržištu već gotovo dvadeset godina međutim, potpuni mehanizam poboljšane trajnosti drva još uvijek nije sasvim razjašnjen. Poznato je da temperatura i trajanje modifikacije utječu na svojstva konačnog proizvoda. Nekoliko je razloga za povećanje trajnosti toplinski modificiranog drva. U recentnim istraživanjima učinkovito je odstranjenje vode identificirano kao jedan od ključnih mehanizama za poboljšanje trajnosti drva. Kako bi se razjasnila ta pretpostavka, uzorci drva srži norveške smreke toplinski su modificirani pri šest različitih temperatura (160, 180, 190, 200, 210 i 230 °C) tijekom tri sata prema postupku Silvapro®. Kontrolni su uzorci ostali nemodificirani. Provedena su tri ciklusa ispitivanja: a) uzorci su namakani u vodi tijekom četiri dana, zatim su postavljeni na senzor težine da se osuše do konstantne mase; b) kratkoročno upijanje vode određeno je tenziometrom i c) interakcije drva i vode provjeravane su stalnim gravimetrijskim mjerenjem sadržaja vode pri izlaganju uvjetima na otvorenome. Kao što se očekivalo, stupanj modifikacije ogleda se u sadržaju vode u drvu tijekom ispitivanja. Kratkoročno i srednjoročno upijanje vode dobro korelira s ponašanjem drva u vanjskim uvjetima. Nasuprot tome, dugoročna mjerenja tenziometrom nisu bila u skladu s kratkoročnim vezanjem vode ili s mjerenjem pri izlaganju uvjetima na otvorenome.
Ključne riječi
senzor težine; Picea abies; tenziometar; toplinska modifikacija; upijanje vode; terenska ispitivanja
Hrčak ID:
150796
URI
Datum izdavanja:
7.1.2016.
Posjeta: 2.717 *