Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drind.2015.1442

Lipofilni ekstraktivi srži europskog ariša (Larix decidua Mill.)

Janja Zule ; Institut za celulozu i papir, Ljubljana, Slovenija
Katarina Čufar ; Sveučilište u Ljubljani, Biotehnički fakultet, Ljubljana, Slovenija
Vesna Tišler ; Sveučilište u Ljubljani, Biotehnički fakultet, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 574 Kb

str. 305-313

preuzimanja: 1.286

citiraj


Sažetak

U radu je prikazan rezultat istraživanja lipofilnih ekstraktivnih tvari u srži dvaju stabala europskog ariša. Kao otapalo za ekstrakciju primijenjen je heksan, a plinska kromatografi ja s plameno-ionizacijskim detektorom i plinska kromatografi ja povezana s masenom spektrometrijom primijenjene su za kemijske analize. Različite lipofilne grupe spojeva, kao masne kiseline, smolne kiseline, diterpenoidi, steroli, sterolni esteri i trigliceridi, identificirane su u uzorcima i kvantitativno su procijenjene. Također su identificirani i procijenjeni pojedini spojevi niskih molekularnih masa. Određena je i raspodjela lipofilnih tvari u srži s obzirom na visinu stabala i objašnjena njihova najvjerojatnija biološka uloga u drvnim tkivima. Sadržaj ekstrakta heksana povećava se s visinom stabla. Različite masne i smolne kiseline, kao i diterpenoidni alkoholi i steroli, također su zastupljeni u srži europskog ariša. Dominantni identificirani lipofilni spojevi jesu isopimarična kiselina i diterpenoidni alkohol. Njihove prosječne koncentracije u ispitivanim uzorcima kreću se između 2,0 i 2,5 mg/g. Lipofilni spojevi veće molekularne mase, npr. sterolni esteri i trigliceridi, također su otkriveni u koncentracijama između 0,5 i 2,2 mg/g.

Ključne riječi

europski ariš; srž; lipofilni ekstraktivi; kromatografske tehnike

Hrčak ID:

150808

URI

https://hrcak.srce.hr/150808

Datum izdavanja:

7.1.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.113 *