Drvna industrija, Vol. 66 No. 4, 2015.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5552/drind.2015.1442
Lipofilni ekstraktivi srži europskog ariša (Larix decidua Mill.)
Janja Zule
; Institut za celulozu i papir, Ljubljana, Slovenija
Katarina Čufar
; Sveučilište u Ljubljani, Biotehnički fakultet, Ljubljana, Slovenija
Vesna Tišler
; Sveučilište u Ljubljani, Biotehnički fakultet, Ljubljana, Slovenija
Sažetak
U radu je prikazan rezultat istraživanja lipofilnih ekstraktivnih tvari u srži dvaju stabala europskog ariša. Kao otapalo za ekstrakciju primijenjen je heksan, a plinska kromatografi ja s plameno-ionizacijskim detektorom i plinska kromatografi ja povezana s masenom spektrometrijom primijenjene su za kemijske analize. Različite lipofilne grupe spojeva, kao masne kiseline, smolne kiseline, diterpenoidi, steroli, sterolni esteri i trigliceridi, identificirane su u uzorcima i kvantitativno su procijenjene. Također su identificirani i procijenjeni pojedini spojevi niskih molekularnih masa. Određena je i raspodjela lipofilnih tvari u srži s obzirom na visinu stabala i objašnjena njihova najvjerojatnija biološka uloga u drvnim tkivima. Sadržaj ekstrakta heksana povećava se s visinom stabla. Različite masne i smolne kiseline, kao i diterpenoidni alkoholi i steroli, također su zastupljeni u srži europskog ariša. Dominantni identificirani lipofilni spojevi jesu isopimarična kiselina i diterpenoidni alkohol. Njihove prosječne koncentracije u ispitivanim uzorcima kreću se između 2,0 i 2,5 mg/g. Lipofilni spojevi veće molekularne mase, npr. sterolni esteri i trigliceridi, također su otkriveni u koncentracijama između 0,5 i 2,2 mg/g.
Ključne riječi
europski ariš; srž; lipofilni ekstraktivi; kromatografske tehnike
Hrčak ID:
150808
URI
Datum izdavanja:
7.1.2016.
Posjeta: 3.113 *