Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Implementacija sustava pametne kuće na primjeru stambene zgrade s više stanova

Boris Šupljika ; Međimursko veleučilište u Čakovcu, Čakovec
Jurica Trstenjak ; Međimursko veleučilište u Čakovcu, Čakovec


Puni tekst: hrvatski pdf 503 Kb

str. 139-145

preuzimanja: 1.106

citiraj


Sažetak

U radu je prikazan razvoj ideje o povezivanju dviju zasebnih strukovnih grana (arhitekture i računarstva), prijedlog izvedbe projekta korištenjem čeličnog konstrukcijskog elementa (kocke) te oprema bazirana na bežičnoj tehnologiji (Z-WAVE), univerzalne frekvencije za međusobnu komunikaciju/upravljanje pametnim objektom za pojedinu regiju u kojoj se sam objekt nalazi. Kompletiranjem tih triju segmenata dobiven je rezultat „KOCKA“, koji je ujedno „smart“ naravi.
Razvoj ideje je futuristički i baziran je na jednostavnom izboru određenih građevinskih blokova koji se kombiniraju po željama i potrebama korisnika s već pripremljenim kanalicama za instalacije. Oprema koja se adaptira u završnu konstrukciju je marke Fibaro, te vrši komunikaciju prije spomenutim bežičnim putem (Z-WAVE protokol). Kao primjer su kreirana dva modela projekta „KOCKA“ (model X i model Y), raznovrsni s količinom opreme koju koriste, te naravno cijenom i mogućnostima upotrebe u praksi.
Tehnologija bežičnog povezivanja zasnovana je na radijskoj frekvenciji pod nazivom Z-WAVE. To predstavlja standard koji postoji i koji je opisan u radu, kao i njegova eventualna primjena u futurističkom konceptu gradnje pomoću kocaka. Za demonstraciju jednog segmenta nekog objekta u koji je adaptirana Fibaro oprema, te njegovog upravljanja, spojen je dio opreme te je prikazano upravljanje kroz praktični rad.

Ključne riječi

smarthouse; Z-WAVE; kocka; arhitektura; Fibaro oprema

Hrčak ID:

151169

URI

https://hrcak.srce.hr/151169

Datum izdavanja:

11.1.2016.

Posjeta: 1.694 *