Izvorni znanstveni članak
Respiratorne bolesti, simptomi i ventilacijske funkcije radnika u preradi hrane za stoku
E. Žuškin
; Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
M. Mataija
; Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
E. Tepšić
; Medicinski centar Vinkovci, Vinkovci, Hrvatska
D. Ivanković
; Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
B. Kanceljak
; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
J. Godnić-Cvar
; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Prevalencija kroničnih respiratornih simptoma i bolesti te ventilacijski kapacitet pluća ispitivani su u skupini od 71 radnika zaposlenog na preradi hrane za stoku. Značajno veća prevalencija većine kroničnih respiratornih simptoma i nekih bolesti utvrđena je u eksponiranoj nego u kontrolnoj skupini radnika. U eksponiranih pušača utvrđena je značajno veća prevalencija kroničnog kašlja, kroničnog iskašljaja, kroničnog bronhitisa i stezanja u prsima nego u pušača kontrolne skupine. Za nepušače razlika između radnika eksponirane i kontrolne skupine bila je značajna samo za kronični iskašljaj i stezanje u prsima. U eksponiranih radnika utvrđene su značajno niže vrijednosti FYK, PEV1 i PEP50 u odnosu na referentne vrijednosti. Pušači su pokazivali sve testove ventilacijske funkcije pluća značajno niže od normale, dok su te razlike u nepušača bile značajne samo za FVK i FEV1. Rezultati našeg istraživanja pokazuju da ekspozicija aerosolima hrane za stoku može u osjetljivih osoba dovesti do pojave i razvoja kroničnih respiratornih simptoma i bolesti te poremećaja ventilacijske funkcije pluća.
Ključne riječi
Hrčak ID:
152269
URI
Datum izdavanja:
30.1.1990.
Posjeta: 1.329 *