Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

PURIFIKACIJA ŠKOLJKAŠA

A. Bratoš


Puni tekst: hrvatski pdf 9.616 Kb

str. 33-42

preuzimanja: 470

citiraj


Sažetak

Onečišćenje morskog okoliša sve više utječe na kvalitetu i sigurnost hrane iz mora, osobito one iz priobalnog područja. Porast obalnih naselja i svih uz to vezanih aktivnosti uzrokuje sve više poteškoća s onečišćenjem školjkaša. Osobito su za zdravlje ljudi opasni školjkaši koji se konzumiraju sirovi. Naime, toplinska obrada namirnica rezultira inaktivacijom potencijalno patogenih tvari i time povećava stupanj sigurnosti konzumacije, pa se pokazala nužnost razvoja metoda za pročišćavanje školjkaša koji se konzumiraju nedovoljno toplinski obrađeni. Rezultat je razvoj purifikacije, dinamičkoga procesa koji, koristeći se fiziologijom organizma, omogućuje školjkašima izbacivanje nepoželjnih tvari u spremnike čiste vode i time smanjivanje razine patogena.

Ključne riječi

purifikacija; uzgoj školjkaša

Hrčak ID:

14738

URI

https://hrcak.srce.hr/14738

Datum izdavanja:

31.3.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.655 *