Izvorni znanstveni članak
Ostaci organokloriranih pesticida u nekim uzorcima hrane životinjskog porijekla
B. Krauthacker
; Institute for Medical Research and Occupational Health, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
E. Reiner
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
V. Simeon
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
M. Škrinjarić-Špoljar
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Sažetak
Organoklorirani spojevi p,p'-DDT /1,1,1-triklor-2,2-di-(4-klorfenil)etan/, pp',-DDD /1 ,1-diklor-2,2-di-(4-klorfenil)etani, p,p'-DDE /1,1-diklor-2,2-di-(4-klorfenil)etilen/, alfa-HCH (alfa-heksaklorcikloheksan), beta-HCH (beta-heksaklorcikloheksan), gama-HCH (lindan) (garna-heksaklorcikloheksan) i HCB (heksaklorbenzen) odredivani su u uzorcima kravljeg mlijeka i maslaca, svinjske masti i masnog tkiva te kokošjeg masnog tkiva. Uzorci hrane (10 od svake vrste) sakupljeni su tokom 1985/86. godine u kontinentalnom gradu Hrvatske bilo u trgovini ili od individualnih proizvođača. p,p'-DDE je naden u svih 50 uzoraka (raspon koncentracija 1,6-330 µg/kg masti). Učestalosti gama-HCH, HCB, alfa-HCH i p,p'-DDT bile su između 92 i 52 % (raspon koncentracija 1.0-200 µg/kg masti). p,p'-DDD je nađen u samo pet uzoraka, dok je beta-HCH nađen u samo šest uzoraka (raspon koncentracija 2,2-130 µg/kg masti). Najviši medijani koncentracija za HCB, gama-HCH i alfa-HCH (63, 38 odnosno 25 µg/kg masti) nađeni su u kravljem mlijeku, a za p,p'-DDE (64 µg/kg masti) u kokošjem masnom tkivu.
Ključne riječi
Hrčak ID:
152906
URI
Datum izdavanja:
10.10.1988.
Posjeta: 1.169 *