Izvorni znanstveni članak
UČINAK SEZONE NA POKAZATELJE VELIČINE LEGLA U CRNE SLAVONSKE PASMINE SVINJA I PASMINE SVINJA“NERO DI PARMA”
Sven Menčik
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb,
A. Sabbioni
; Department of Veterinary Science, University of Parma, Italy
M. Ostović
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Ž. Mahnet
; Croatian Agricultural Agency, Zagreb, Croatia
V. Beretti
; Department of Veterinary Science, University of Parma, Italy
P. Superchi
; Department of Veterinary Science, University of Parma, Italy
V. Sušić
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Anamaria Ekert Kabalin
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je analizirati pokazatelje veličine legla u dvije populacije svinja: crne slavonske pasmine svinja (CS) i crne pasmine svinja “Nero di Parma” (NP). Analizirani su pokazatelji veličine legla: ukupan broj oprasenih (UOO), živooprasenih (ŽO) i broj odbijenih odojaka (BOO) od prvog do četvrtog prasenjaza svaku pasminu. Skupnom analizom od prvog do jedanaestog legala prikazani su rezultati UOO, ŽO i BOO po sezoni prasenja. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 296 krmača CS i 421 krmača NP.
Testiranje razlika navedenih pokazatelja od prvog do četvrtog prasenja provedena je analizom varijance s ponovljenim mjerenjima. Podaci skupne analize po sezoni prasenja prikazani su pomoću općeg linearnog modela izračuna. Statističkom obradom podataka utvrđena je značajna razlika (p<0,05) između prvog i trećeg prasenja te prvog i četvrtog prasenja za svojstva UOO i BOO u CS, dok je značajna razlika (p<0,05) u broju ŽO usta-novoljena samo između prvog i trećeg prasenja. Razlika u broju UOO i ŽO bila je značajna (p<0,05) između prvopraskinja u odnosu na treće-i četvrtopraskinje NP. Najmanji BOO u NP zabilježen je u prvopraskinja te su razlike bile značajne (p<0,05) u usporedbi s drugim, trećim i četvrtim prasenjem. Skupnom analizom prasenja utvrđene su značajne razlike (p<0,05) za UOO između ljetne i jesenske sezone te za ŽO između jesenske i proljetne sezone te jesenske i ljetne sezone prasenja (p<0,05). Nadalje, značajna razlika (p<0,05) u BOO zabilježena je između proljetne i ljetne sezone prasenja. Broj UOO, ŽO i BOO u NP tijekom zimske sezone bio je značajno manji (p<0,05) u odnosu na zabilježene vrijednosti tijekom proljetne, ljetne i jesenke sezone prasenja.
Ključne riječi
sezonalnost; veličina legla; crna slavonska svinja; pasmina “Nero di Parma”
Hrčak ID:
153089
URI
Datum izdavanja:
17.2.2016.
Posjeta: 1.456 *