Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj spola i proizvodne sezone na sposobnost zadržavanja vode i sastav trupa janjadi istarske ovce.

Ana Kaić orcid id orcid.org/0000-0003-0509-431X ; Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Boro Mioč ; Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivan Širić orcid id orcid.org/0000-0003-0560-181X ; Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Valentino Držaić orcid id orcid.org/0000-0001-8439-6302 ; Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 207 Kb

str. 111-123

preuzimanja: 451

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola i proizvodne sezone na sposobnost zadržavanja vode i sastav trupa janjadi istarske ovce. Janjad istarske ovce uzgojena je u skladu s tradicijskim načinom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Istarskoj županiji tijekom 2010., 2011. i 2012. godine. Za tu je svrhu nasumično odabrano 32 janjadi (16 muške i 16 ženske). U trupovima ženske janjadi utvrđen je značajno veći kalo kuhanja (P≤0,05) i udio leđa s rebrima (P≤0,05), dok je u trupovima muške janjadi utvrđen značajno veći udio glave (P≤0,05). Uz to, utvrđeno je da trupovi ženske janjadi u leđima s rebrima imaju značajno veći udio masnog tkiva (P≤0,05), dok trupovi muške janjadi imaju značajno veći udio mišićnog tkiva (P≤0,05). Proizvodna sezona je značajno utjecala na udio vrata (P≤0,001), ramenog dijela (P≤0,05), prednjeg dijela rebara (P≤0,001), leđa s rebrima (P≤0,001), grudi (P≤0,001), buta (P≤0,05) i bubrežnog masnog tkiva (P≤0,05). Nadalje, proizvodna sezona je značajno utjecala na sastav janjećeg trupa (P≤0,05), odnosno na udio mišića u vratu, leđima s rebrima, grudima i butu sa zdjeličnim dijelom, udio kosti u vratu, ramenom dijelu, prednjem dijelu rebara i butu te udio masti u svim dijelovima trupa. Rezultatima predmetnog istraživanja je utvrđeno da janjad istarske ovce koju se uzgaja u podjednakim uvjetima neovisno o spolu ima gotovo neznatne razlike u većini istraživanih svojstava. Proizvodna sezona je značajno utjecala na veći dio sastava janjećeg trupa. Stoga je, u cilju pružanja ujednačenih janjećih trupova na tržištu, potrebno osigurati podjednaku kakvoću krme i tijekom nepovoljnih proizvodnih sezona.

Ključne riječi

sastav trupa; janjad; sezona; spol; sposobnost zadržavanja vode

Hrčak ID:

153558

URI

https://hrcak.srce.hr/153558

Datum izdavanja:

15.2.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.020 *