Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Migracije u Europi devedesetih

Mirjana Morokvašić-Müller ; Directrice de recherche au CNRS, Universite Paris X


Puni tekst: engleski pdf 16.557 Kb

str. 87-101

preuzimanja: 386

citiraj


Sažetak

Ovaj članak daje pregled glavnih trendova u području novih europskih migracija. Proučava načine na koje ih oblikuju globalni svjetski trendovi. Članak uključuje i perspektivu spolnosti iz koje se mogu promatrati novi migracijski obrasci te osvjetljava neke migrantske strategije otpora sve restriktivnijim migracijskim politikama. Konačno, bavi se i pitanjima relevantnima za usporedbu južne sa srednjom i istočnom Europom.
Novo crtanje granica na karti Europe nakon događaja 1989. i kolapsa komunističkih režima uključilo je do tada neviđenu mobilnost te najavilo novu fazu u povijesti europskih migracija. Jasno razlikovanje zemalja odašiljanja i primanja pomutile su bivše zemlje odašiljanja, koje su se pojavile istovremeno kao primajuča, odašiljuća i tranzitna podmčja. Nadalje, prijašnji pretežno radni migracijski obrasci postali su veoma raznoliki: cirkulatomi ili komutirajući migranti, izbjeglice, povratnici, nedokiimentirani i prokrijumčareni migranti neke su od brojčano najvažnijih kategorija zajedno s tradicionalnom radnom i obiteljskom migracijom.
Novi oblici migracija nisu pretežito muške: postkomunistička tranzicija pokrenula je velik broj žena koje bježe od novih tržišnih uvjeta ili od novih dominantnih diskursa nacionalističkih projekata u njihovim zemljama porijekla ili su jednostavno privučene izazovima novostečene slobode kretanja.

Ključne riječi

migracije; rod; post-komunizam; Europa

Hrčak ID:

154017

URI

https://hrcak.srce.hr/154017

Datum izdavanja:

30.6.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.147 *