Drvna industrija, Vol. 67 No. 1, 2016.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5552/drind.2016.1443
Utjecaj trajanja ciklusa prešanja na ponašanje u primjeni ploče izrađene od kemijski modificiranih čestica
Maryam Ghorbani
; Odjel za znanost o drvu i papiru, Fakultet prirodnih resursa, Sveučilište poljoprivrednih znanosti i prirodnih resursa, Sari, Mazandaran, Iran
Fatemeh Bavaneghi
; Odjel za znanost o drvu i papiru, Fakultet prirodnih resursa, Sveučilište poljoprivrednih znanosti i prirodnih resursa, Sari, Mazandaran, Iran
Sažetak
Iako je acetiliranje učinkovit postupak za postizanje visoke hidrofobnosti, stabilnosti dimenzija i otpornosti ploča iverica na propadanje, nužno je spriječiti njezine negativne posljedice kao što je smanjenje mehaničkih svojstava ploča, kako bi se održala visoka učinkovitost te metode. Postavlja se pitanje može li acetilacija zbog hidrofobne prirode modificiranog iverja utjecati na reakciju polimerizacije fenolne smole. U ovom se radu istražuje utjecaj različitog trajanja postupka prešanja na biološku otpornost iverice te fizikalno i mehaničko ponašanje acetiliranih ploča iverica pri različitim postocima porasta težine (WPG). Rezultati su pokazali da acetilirane ploče imaju vrlo nizak sadržaj vode, slabo upijaju vodu, manje debljinski bubre i bolja im je otpornost na biološku razgradnju u usporedbi s kontrolnim uzorcima ploče. Povećanje vremena prešanja poboljšava sva prenavedena svojstva, osim u nemodificiranih ploča. Također, acetilacija je rezultirala visokom korelacijom između nereverzibilnog bubrenja i gubitka čvrstoće ploče zbog slabih veza među drvnim iverjem. Produljenje vremena prešanja acetiliranih ploča iverica uzrokovalo je znatno smanjenje bubrenja i gubitak mehaničkih svojstava ploča. S obzirom na vanjsku uporabu ploča iverica i potrebnu otpornost na biološku razgradnju modificiranih ploča, preporučuje se povećati vrijeme prešanja kako bi se poboljšalo svojstvo biološke otpornosti ploča iverica.
Ključne riječi
vrijeme prešanja; acetiliranje; ploča iverica; debljinsko bubrenje; mehanička čvrstoća; otpornost na razgradnju
Hrčak ID:
154660
URI
Datum izdavanja:
28.3.2016.
Posjeta: 2.023 *