Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0205
Utjecaj sadržaja sirovih bjelančevina u obroku na količinu i sastav mlijeka alpina koza
Darija Bendelja Ljoljić
orcid.org/0009-0006-4230-8443
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Neven Antunac
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tomislav Mašek
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za prehranu i dijetetiku životinja, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Antun Kostelić
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za opće stočarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Jasna Pintar
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu životinja, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Višak bjelančevina i nedostatak energije u obroku koza uzrokuje višak dušičnih tvari u buragu uz oslobađanje amonijaka te porast koncentracije ureje u krvi i mlijeku, što nepovoljno utječe na proizvodnju i preradbene osobine mlijeka, zagađenje okoliša i reprodukcijske odlike koza. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj kratkoročne (30 dana) promjene sadržaja sirovih bjelančevina (SB) u krmnoj smjesi na dnevnu količinu mlijeka (DKM), koncentraciju ureje (U) i omjer masti i bjelančevina (M/B) u kozjem mlijeku. Preliminarno istraživanje provedeno je na 72 alpina koze, grupirane u tri skupine, s po 24 nasumično odabrane koze. Od jarenja do odbića, koze su hranjene istim obrokom (12 % SB), nakon čega je uslijedilo razdoblje kratkoročne hranidbe s različitim udjelom SB u krmnoj smjesi: (S-1=14 % nizak udio, S-2=16 % optimalan i S-3=18 % visok udio). Povećanje SB u krmnoj smjesi za 2 %, 4 % i 6 % imalo je za posljedicu povećanje DKM za: 1,29 L, 1,48 L i 1,91 L, kao i koncentracije ureje za: 16, 26 i 30 mg/100 mL. Omjer M/B smanjio se u S-1, S-2 i S-3 skupini s 1,55 na 1,24; s 1,53 na 1,18 i s 1,39 na 1,12. Optimiziranje hranidbe u pogledu racionalnijeg uravnoteženja bjelančevina kao najskuplje hranjive tvari obroka, izbalansiranosti energijom i bjelančevinama, kao i utvrđivanje fizioloških granica koncentracije ureje u mlijeku, preduvjet su intenzivne proizvodnje kozjeg mlijeka.
Ključne riječi
kozje mlijeko; alpina pasmina; ureja u mlijeku; dnevna količina mlijeka; omjer mast/bjelančevine
Hrčak ID:
154735
URI
Datum izdavanja:
29.3.2016.
Posjeta: 2.058 *