Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izbjeglice, azilijanti i problemi ostvarenja ljudskih prava

Pavao Jonjić ; Institut za migracije i narodnosti, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 9.760 Kb

str. 341-350

preuzimanja: 470

citiraj


Sažetak

Najveći broj analiza i teorijskih razmatranja bavile su se izbjegličkim pitanjem kao političkim ili pravnim problemom, a manje nekim drugim aspektima tog pitanja. Pri tome treba napomenuti da je problem prisilnih migracija vrlo teško empirijski istraživati, pa postoji manjak pokazatelja koji bi nam pomogli da tu problematiku bolje shvatimo.
Autor smatra da se javlja potreba problematiziranja dijela pitanja vezanih uz prisilne migracije, a to su: odnos međunarodne regulative i odgovornosti međunarodne javnosti za položaj izbjeglica, problem nezaštićenih grupa prisilnih migranata, izbjegličko pitanje i pitanje razvoja, život u egzilu i sociokulturna situacija, problem adaptacije i uključivanja izbjeglica u život nove zajednice, te mogućnost potpune zaštite ljudskih prava prisilnih migranata.
Pri tome se naglašava da očuvanje ljudskih prava i omogućavanje humanijeg položaja izbjeglica nije samo političko pitanje, već ujedno civilizacijsko, a za neke dijelove svijeta znaće i razvojno pitanje. Stvaranje uvjeta za repatrijaciju izbjeglica i otklanjanje uzroka koji su bili razlog bijegu osnova su potpunijeg rješenja izbjegličkog pitanja.

Ključne riječi

Hrčak ID:

155432

URI

https://hrcak.srce.hr/155432

Datum izdavanja:

31.12.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.166 *