Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Integrirani proizvodni sistemi i organizacija rada

Božo Vranješ ; Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 11.748 Kb

str. 139-150

preuzimanja: 1.069

citiraj


Sažetak

Primjena modernih informacionih tehnologija i fleksibilne automatizacije donosi značajne promjene u svijet proizvodnog rada. Tradicionalna proizvodna koncepcija utemeljena na principima velike podjele rada, malog sadržaja rada, velike serije minimalnog vremena operacije mijenja se primjenom modernih tehnologija u novu proizvodnu koncepciju koja se temelji na maloj podjeli rada, velikom sadržaju rada, maloj seriji i minimalnom vremenu realizacije cjelokupnog proizvodnog zadatka.
U radu je analiziran utjecaj primjene modernih tehnologija na proizvodno poduzeće i na obim i sadržaj rada zaposlenih u metaloprerađivačkoj industriji. Rezultat analize sažeto glasi:
1. Integrirani proizvodni sistem nužno je podijeliti u više, po mogućnosti nezavisnih, podsistema da bi se osigurala visoka raspoloživost sistema.
2. Integracija zadataka i funkcija potrebna je zbog smanjenja organizacijskog troška, povećanja kvalitete i skraćenja ciklusa izrade proizvoda.
3. Obim i složenost pripremnih djelatnosti u sistemu će rasti zbog dinamičkog utjecaja tržišta i potrebe detaljnog planiranja procesa.
4. Organizaciona struktura poduzeća bit će usklađena sa strukturom računala i organizacijom procesa i izgleda da će imati manji broj hijerarhijskih nivoa u odnosu na tradicionalnu organizaciju.
5. Broj radnih mjesta u proizvodnom procesu će se smanjiti, ali će se povećati sigurnost za preostala radna mjesta.
6. Čovjek i stroj prestaju biti relevantna jedinica kapaciteta, jer se čovjek oslobađa izvođenja procesa.
7. Garancija za veliku produktivnost i fleksibilnost sistema trebala bi biti visoka kvalifikacija zaposlenih, njihova polivalentnost i grupni rad.
8. Djelatnost zaposlenih ljudi i organizacija njihovog rada ovise o tehničkim mogućnostima sistema. One su kod integriranih sistema vrlo velike, te se pruža mogućnost inženjerima, psiholozima i sociolozima da u okviru tehničkih datosti u interdisciplinarnom radu oblikuju takav sadržaj i obim rada koji će biti primjeren čovjeku.
Dakle, u odnosu na tradicionalnu proizvodnju dogodit će se velike promjene. No, na promjene se mora biti spreman u cilju općeg napretka društva.

Ključne riječi

Hrčak ID:

155625

URI

https://hrcak.srce.hr/155625

Datum izdavanja:

30.9.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.599 *