Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Privremene migracije radnika iz drugih republika i pokrajina u SR Hrvatskoj – pokušaj primjene regresijske analize

Maria Oliveira-Roca ; Centar za istraživanje migracija, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 18.787 Kb

str. 103-124

preuzimanja: 270

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog članka testiranje značaja odabranih ekonomskih varijabli na opseg privremenih migracija radne snage iz drugih jugoslavenskih republika i pokrajina u gradove SR Hrvatske. Broj nekvalificiranih i polukvalificiranih privremenih radnika-migranata (Mj) je zavisna varijabla. Nezavisne su varijable: Gj — broj nekvalificiranih i polukvalificiranih radnika u građevinskom sektoru određenog centra j; Dj — nivo osobnih dohodaka nekvalificiranih i polukvalificiranih radnika u j; Nj — stopa nezaposlenosti nekvalificiranih i polukvalificiranih radnika u j; Uj — veličina urbane populacije u j.
Autorica postavlja hipotezu da su Gj, Dj, Uj statistički značajni i pozitivno korelirani s Mj, dok se za Nj pretpostavlja obrnuto. Multipla regresija je odabrana kao najadekvatnija statistička tehnika za testiranje spomenutih hipoteza. Korišteni su podaci iz Popisa zaposlenih u organizacijama udruženog rada u SR Hrvatskoj.
Dobiveni su slijedeći rezultati: vrlo visok koeficijent determinacije (R2 = 0.92) i multiple korelacije (R = 0.95). Međutim, Gj je ustanovljena kao jedina statistički značajna nezavisna varijabla. Uj i Gj imaju vrlo visok Pearsonov koeficijent korelacije (r = 0.99) što upućuje na slučaj multikolinearnosti.
Osim toga, vrlo visoke vrijednosti koje su dobijene za Zagreb, najveći grad i najvažniji ekonomski centar SR Hrvatske s jedne strane, te također i vrlo niske vrijednosti koje su dobijene za 27 najmanje razvijenih općina u Hrvatskoj s druge strane, čini se da doprinose visokim R i R°. Tada je izvršena druga multipla regresija bez takvih slučajeva, i ustanovljeni su manji, ali još uvijek značajni R (0.72) i R2 (0.50). Međutim, pokazalo se da je samo Gj statistički značajna i pozitivno korelirana s Mj. Drugim riječima, mjere politike čiji je cilj utjecaj na veličinu građevinskog sektora općina u Hrvatskoj također bi doprinijele promjenama u intenzitetu toka migracija nekvalificiranih i polukvalificiranih radnika iz drugih jugoslavenskih republika i autonomnih pokrajina.
Nakon analize rezidua regresije, čini se da bi modificirani model gravitacije bio najprimjereniji za testiranje faktora koji utječu na privremene migracije radne snage. Nezavisne bi varijable bile: broj zaposlenih u tradicionalnim ekonomskim sektorima; vrijeme putovanja između mjesta porijekla i odredišta; kontakti s ranijim migrantima (ne-ekonomska varijabla).

Ključne riječi

Hrčak ID:

155932

URI

https://hrcak.srce.hr/155932

Datum izdavanja:

31.12.1981.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 807 *