Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Uzroci terorizma

Katarina Tomaševski ; Institut za društvena istraživanja, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 11.221 Kb

str. 161-172

preuzimanja: 1.769

citiraj


Sažetak

Istraživanje političkog nasilja, uključujući terorizam, moguće je općenito podijeliti u dvije faze: u prvoj, kvantitativnoj, istraživanja su tražila odgovore na pitanje: tko je što učinio, kada i gdje. Takav se pristup mnogo upotrebljavao u literaturi društvenih nauka. Druga faza vodi k produbljenom istraživanju ljudskog ponašanja postavljajući pitanja o tome zašto određene osobe učestvuju u terorističkim akcijama ili akcijama političkog nasilja. Usprkos činjenici da se uzročnost ne može generalizirati do stupnja u kojem postaje neprimjenjiva, istraživanje uzroka pokazalo se mnogo probitačnijim. Ono omogućava istraživanje problema rješavanja političkog nasilja kroz proces tretiranja njegovih uzroka, umjesto da se orijentira na kažnjavanje zbog njegovih konzekvenci. Osim toga, čini se pomak od deskribiranja i kategoriziranja onoga što se desilo k predviđanju onoga što će se najvjerojatnije dogoditi.
Podaci o političkom nasilju koji su već prikupljeni i sistematizirani čine dobar okvir za istraživanje njegovih uzroka. Međutim, zahtjev znanstvene objektivnosti traži oprez kada se analiziraju takvi podaci; informacije često nisu objektivne, a statistika je često nekomparabilna. To je istodobno i jedan indikator da konsensus o tome što je zapravo političko nasilje još nije postignut. Objektivni kriterij za njegovo definiranje često je dopunjen subjektivnim konotacijama, kao što su motivi, težnje i percepcije istraživača i javnosti uopće.
Identifikacija uzroka političkog nasilja u posljednje vrijeme privlači mnogo pažnje u literaturi o terorizmu. U osnovi, postoje četiri tipa terorizma determinirana uzrocima. Na prvom je mjestu potrebno uzeti u obzir politički i ideološki terorizam koji je često povezan s pojavom strategije nove ljevice. Drugo, terorizam je također jedan od konzekvenci etničkih i rasnih separatističkih ili emancipatorskih pokreta. Treći je tip karakterističan za aspiracije marginaliziranih društvenih slojeva kao što su studenti na pretrpanim univerzitetima, nezaposleni radnici ili radnici — migranti. Četvrti tip moguće je definirati kao patološki terorizam u koji je moguće svrstati i kriminalne terorističke akcije.
Iako terorizam ne može biti objašnjen jednim određenim brojem uzroka, budući da objašnjenje mora računati na veći broj uzroka od četiri spomenute klasifikacije, može to poslužiti za početak identifikacije njegovih uzroka.

Ključne riječi

Hrčak ID:

155984

URI

https://hrcak.srce.hr/155984

Datum izdavanja:

31.12.1980.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.275 *