Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kritika oružjem: od nove ljevice do neostaljinizma

Slobodan Drakulić ; Filozofski fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 10.588 Kb

str. 173-182

preuzimanja: 409

citiraj


Sažetak

U prvom dijelu teksta dat je pregled razvoja lijevo orijentirane urbane gerile, od njenih početaka u Latinskoj Americi šezdesetih godina, do širenja revolucionarnih i gerilskih organizacija u Zapadnoj Evropi. Urbana gerila u Italiji specifična je zbog toga jer je uspjela osigurati značajnu socijalnu osnovu koja joj je osigurala kontinuitet i učinila je jedinom značajnom lijevom gerila snagom na Zapadu.
Uspjesi i neuspjesi lijevog gerila pokreta pokazuju da se on razvio do određenog kvantitativnog stupnja, a kada ga dostigne pretvara se u masovni naoružani pokret ili mijenja ciljeve svoje borbe. Gerila pokret, osuđen na dug i iscrpljujući rat, počinje neizbježno militarizirati socijalne funkcije; štoviše, postupno se razvijaju snažnije etatističke funkcije nego li su to bile one protiv kojih je borba započela.
Posebna pažnja posvećena je razlogu nastajanja esencijalno antiautoritarnog revolucionarnog pokreta — novoj ljevici — i njenom djelomičnom razvoju u rigidni neostaljinizam. Jedan dio odgovora leži u porazu lijevog pokreta u šezdesetim i sedamdesetim godinama; došlo je do opadanja broja pristalica i unutarnje fragmentacije. Drugi dio odgovora leži u zamjenjivanju masovne političke inicijative političkom voljom malih grupa koja je prije ili kasnije reducirana na volju moći. Perspektiva zadobijanja vlasti ne leži više u socijalističkoj revoluciji, nego u historijskom puču. Većina masovnih revolucionarnih pokreta težeći za destrukcijom klasnog društva postigla je suprotni doseg, reafirmirajući ga.

Ključne riječi

Hrčak ID:

155985

URI

https://hrcak.srce.hr/155985

Datum izdavanja:

31.12.1980.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 849 *