Tehnički vjesnik, Vol. 23 No. 2, 2016.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17559/TV-20150526131717
Optimizacija parametara obrade tokarenja s više kriterija kvalitete uporabom Grey relacijske analize
Franko Puh
orcid.org/0000-0003-2467-0394
; Uljanik Strojogradnja d.d., Flaciusova 1, p.p. 114, HR-52100 Pula, Croatia
Zoran Jurkovic
orcid.org/0000-0002-7202-156X
; Department of Industrial Engineering and Management, Faculty of Engineering, University of Rijeka, Vukovarska 58, HR-51000 Rijeka, Croatia
Mladen Perinic
orcid.org/0000-0003-3028-8466
; Department of Industrial Engineering and Management, Faculty of Engineering, University of Rijeka, Vukovarska 58, HR-51000 Rijeka, Croatia
Miran Brezocnik
; Production Engineering Institute, Faculty of Mechanical Engineering, University of Maribor Smetanova 17, SI-2000 Maribor, Slovenia
Stipo Buljan
; Federal Ministry of Energy, Mining and Industry, A. Šantića bb, BA-88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina
Sažetak
Optimizacija procesa obrade je neophodna za postizanje veće produktivnosti i visoke kvalitete proizvoda kako bi ostali tržišno konkurentni. Ovaj rad istražuje više-kriterijsku optimizaciju procesa tokarenja s optimalnom kombinacijom parametara obrade koji osiguravaju minimalnu hrapavost površine (Ra) s maksimalnim učinkom uklanjanja materijala (MRR) uporabom Grey–based Taguchi metode. Razmatrani parametri obrade tokarenjem su brzina rezanja, posmak i dubina rezanja. Primjenom Taguchijevog L9 (34) ortogonalnog plana provedeno je devet eksperimenata te je korištena Grey relacijska analiza kako bi se riješio višekriterijski problem optimizacije. Temeljem vrijednosti Grey relacijskog stupnja utvrđene su optimalne razine parametara. Signifikantnost parametara na sveukupne kriterije kvalitete procesa tokarenja ocijenjena je analizom varijance (ANOVA). Optimalne vrijednosti parametara dobivene tijekom istraživanja potvrđene su verifikacijskim eksperimentom.
Ključne riječi
ANOVA; Grey relacijska analiza; Taguchijeva metoda; tokarenje; višekriterijska optimizacija
Hrčak ID:
156824
URI
Datum izdavanja:
27.4.2016.
Posjeta: 5.670 *