Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Fizikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke uzgajane u poluintenzivnom proizvodnom sustavu: utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i sezone.

Ana Kaić orcid id orcid.org/0000-0003-0509-431X ; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Boro Mioč ; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ante Kasap ; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Alenka Levart ; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Domžale, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 201 Kb

str. 229-241

preuzimanja: 407

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i sezone na fizikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke uzgajane u skladu s tradicijskim načinom na području Like. U trupovima muške janjadi utvrđen je značajno veći kalo kuhanja (P≤0,05), značajno veći udio linolne i α-linolenske masne kiseline (P≤0,05), n-6 PUFA (P≤0,05) i kvocijent n-6/n-3(P≤0,01) negoli u trupovima ženske janjadi. Povećanje tjelesne mase pri klanju značajno je utjecalo na klaoničku masu (P≤0,01), randman (P≤0,01) te a* pokazatelj boje mesa (P≤0,05). Sezona je značajno utjecala na tjelesnu masu pri klanju (P≤0,01), klaoničku masu (P≤0,01), sve pokazatelje boje (P≤0,05) i masnokiselinski sastav (P≤0,05) janjećeg mesa. Rezultatima predmetnog istraživanja je utvrđeno da janjad koju se uzgaja u podjednakim uvjetima i zakolje kod ujednačene dobi, neovisno o spolu, ima vrlo ujednačenu ekspresiju svojstava kakvoće mesa. Izuzev radmana i crvenila mesa, tjelesna masa pri klanju nije značajnije utjecala na ostala svojstva koja mogu biti od značajnijeg interesa za potrošače. Sezona je značajno utjecala na gotovo sva istraživana svojstva što se prvenstveno pripisuje različitoj dostupnosti krme.

Ključne riječi

janjad; kakvoća mesa; spol; tjelesna masa pri klanju; sezona

Hrčak ID:

156837

URI

https://hrcak.srce.hr/156837

Datum izdavanja:

22.4.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.117 *