Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prilog fonetici četveroakcenatskoga sistema

Miroslav Kravar ; Zadar


Puni tekst: hrvatski pdf 6.409 Kb

str. 101-113

preuzimanja: 256

citiraj


Sažetak

Dva novoštokavska uzlazna akcenta, kao u màgla i gláva, koji se u stručnoj literaturi tretiraju kao jedinstvene i uglavnom svuda iste fonetičke veličine, pokazuju, u stvari, tri arealno određena i široko rasprostranjena tipa glasovne izvedbe, kako u narodnim govorima tako i u standardnom jeziku odnosno njegovim redakcijama. To su, pod uvjetnim imenima: 1) centralni ili hrvatsko-bosansko-srbijanski (»dinarski«) tip, 2) sjeveroistočni ili slavonsko-vojvođanski (»panonski«) i 3) jugozapadni ili hercegovačko-neretvanski (»humski«). Sva se tri razlikuju raspodjelom jačine i kretanjem tona u novonaglašenom i bivšem naglašenom slogu.

Kako je prozodijska razlika među trima tipovima uzlaznosti normalnu sluhu sasvim dostupna, ovdje se i razmatra organski-auditivno, iako bi naknadna instrumentalno-fonetička provjera mogla biti korisna.

Tri tipa, kojih se granice ne podudaraju sa suvremenim diobama novoštokavskoga prostora, mora da počivaju na nekakvim historijskim realnostima koje bi trebalo tek istražiti.

Danas su na razini standardnoga jezika različiti tipovi više ili manje karakteristični i za pojedine nacionalne centre.

Ključne riječi

Hrčak ID:

157359

URI

https://hrcak.srce.hr/157359

Datum izdavanja:

6.12.1988.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 716 *