Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj različitih sastojaka štakorske hrane na apsorpciju radioaktivnog stroncija u štakora

B. Kargačin ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
K. Kostial ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 5.053 Kb

str. 185-191

preuzimanja: 340

citiraj


Sažetak

Proučavali smo apsorpciju stroncija u štakora hranjenih mesom, mesom s dodatkom štakorske hrane ili različitih sastojaka štakorske hrane. životinje su bile na odgovarajućoj prehrani devet dana. Šestog i sedmog dana pokusa primile su radioizotope 85Sr i 47Ca u vodi za piće. Retencija radiostroncija bila je najviša u grupi hranjenoj samo mesom (52% doze). Dodatak štakorske hrane ili bilo kojeg od njezinih sastojaka mesu smanjio je retenciju (do 9 puta). Sastojci štakorske hrane koji su uzrokovali najnižu retenciju bili su: suncokretova sačma, lucerna, pinotan i riblje brašno.

Ključne riječi

Hrčak ID:

158564

URI

https://hrcak.srce.hr/158564

Datum izdavanja:

29.9.1982.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.117 *