Izvorni znanstveni članak
Utjecaj različitih sastojaka štakorske hrane na apsorpciju radioaktivnog stroncija u štakora
B. Kargačin
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
K. Kostial
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Sažetak
Proučavali smo apsorpciju stroncija u štakora hranjenih mesom, mesom s dodatkom štakorske hrane ili različitih sastojaka štakorske hrane. životinje su bile na odgovarajućoj prehrani devet dana. Šestog i sedmog dana pokusa primile su radioizotope 85Sr i 47Ca u vodi za piće. Retencija radiostroncija bila je najviša u grupi hranjenoj samo mesom (52% doze). Dodatak štakorske hrane ili bilo kojeg od njezinih sastojaka mesu smanjio je retenciju (do 9 puta). Sastojci štakorske hrane koji su uzrokovali najnižu retenciju bili su: suncokretova sačma, lucerna, pinotan i riblje brašno.
Ključne riječi
Hrčak ID:
158564
URI
Datum izdavanja:
29.9.1982.
Posjeta: 1.117 *