Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kriminalistička metodologija u funkciji zaštite prirode i okliša

Josip Pavliček ; Visoka policijska škola, Zagreb, Hrvatska
Lana Milivojević orcid id orcid.org/0000-0001-5145-0368 ; Visoka policijska škola, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 248 Kb

str. 55-80

preuzimanja: 2.070

citiraj


Sažetak

Kriminalistička metodologija uobičajeni je alat policije i državnog odvjetništva koji ta tijela svakodnevno primjenjuju u radu, međutim, s obzirom na javne ovlasti drugih državnih tijela ukazuje se potreba da se dio te metodologije stavi na raspolaganje i službenicima koji sudjeluju u zaštiti prirode i okoliša. Stoga je težište ovog članka na približavanju korištenja kriminalističke metodologije takvim službenicima, kako bi oni bili učinkovitiji u obavljanju svojih poslova. U članku su pobliže razmotreni kriminalističko taktički aspekti
provođenja pojedinih radnji za otkrivanje i istraživanje prekršaja i kaznenih djela počinjenih na štetu prirode i okoliša. Naglašena je također uloga kriminalistike u prevenciji prekršaja i kaznenih djela, koja bi u stvari trebala biti primarni zadatak svih državnih tijela.
Ovaj članak, uz kriminalistički dio sadrži poveznice prema zakonskim ovlastima čuvara prirode (rendžera), inspektora zaštite prirode i inspektora zaštite okoliša, koje su propisane radi obavljanja njihovih poslova kao i druge nužne pravne odrednice.

Ključne riječi

kriminalistika; rendžeri; priroda; okoliš; kriminalistička prevencija

Hrčak ID:

158667

URI

https://hrcak.srce.hr/158667

Datum izdavanja:

20.2.2014.

Posjeta: 2.844 *