Izvorni znanstveni članak
Učinak kadmija i cinka u hrani na količinu lipida, bjelančevina i ugljikohidrata u štakora
S.V. Rana
; School of Environmental Contamination and Toxicology, Department of Zoology, D. A. V. (P. G.) College, Muzaffarnaga, India
V.P. Agrawal
; School of Environmental Contamination and Toxicology, Department of Zoology, D. A. V. (P. G.) College, Muzaffarnaga, India
N.G.B. Hardway
; School of Environmental Contamination and Toxicology, Department of Zoology, D. A. V. (P. G.) College, Muzaffarnaga, India
Sažetak
Autori su istraživali učinak kadmija i cinka dodavanih hrani pojedinačno i u kombinaciji na razinu lipida, bjelančevina i ugljikohidrata u jetri i bubrezima štakora. I cink i kadmij izazvali su smanjenje količine lipida i bjelančevina u bubrezima dok su oba metala izazvala povećanje koncentracije ugljikohidrata i u jetri i u bubrezima. Različitost učinaka na istraživanim organima autori pripisuju razlikama u kumuliranju cinka i kadmija u dva organa
Ključne riječi
Hrčak ID:
159067
URI
Datum izdavanja:
27.10.1981.
Posjeta: 1.065 *