Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17559/TV-20141207083412

Istraživanje površinske hrapavosti kružnog luka rezanog mlazom abrazivne otopine

Fengchao Wang orcid id orcid.org/0000-0002-8169-9305 ; School of Electric Power Engineering, China University of Mining and Technology, Xuzhou, Jiangsu, 221116, China
Chuwen Guo ; School of Electric Power Engineering, China University of Mining and Technology, Xuzhou, Jiangsu, 221116, China
Wei Zhao ; (1) School of Electric Power Engineering, China University of Mining and Technology, Xuzhou, Jiangsu, 221116, China; (2) School of Mechanical and Power Engineering, North University of China, Taiyuan, 030051, China
Li Zhu ; School of Electric Power Engineering, China University of Mining and Technology, Xuzhou, Jiangsu, 221116, China


Puni tekst: hrvatski pdf 649 Kb

str. 885-891

preuzimanja: 296

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 649 Kb

str. 885-891

preuzimanja: 523

citiraj


Sažetak

Izrađen je potpuni faktorijalni plan eksperimenata za istraživanje učinaka tlaka mlaza, reznog posmaka i polumjera kružnog luka na površinsku hrapavost kružnog luka rezanog mlazom abrazivne otopine - abrasive suspension jet (ASJ). Ortogonalnim planom eksperimenata analizirala se veličina djelovanja parametara na hrapavost rezne površine na različitim dubinama. Smanjivanje brzine prijelaza je najučinkovitija metoda za smanjenje površinske hrapavosti. Uz to, usporedbom topografije rezne površine s onom pomoću AWJ, ustanovilo se da je površina sastavljena od četiri zone: inicijalna zona, glatka zona, prijelazna zona i gruba zona. Konačno, primijenjena je metoda multipne linearne regresije za postavljanje modela hrapavosti površine na različitim dubinama, što se eksperimentima potvrdilo kao pouzdano. Zaključci mogu poslužiti kao teorijski vodič za poboljšanje učinkovitosti rezanja pomoću ASJ.

Ključne riječi

hrapavost; mlaz abrazivne otopine (ASJ); rezanje kružnog luka; topografija površine

Hrčak ID:

160149

URI

https://hrcak.srce.hr/160149

Datum izdavanja:

19.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.994 *