Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.22.1.6

Boja i pH vrijednost mesa istarske janjadi

Valentino Držaić orcid id orcid.org/0000-0001-8439-6302 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ana Kaić orcid id orcid.org/0000-0003-0509-431X ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ivan Širić orcid id orcid.org/0000-0003-0560-181X ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Zvonko Antunović ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Boro Mioč ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 899 Kb

str. 39-45

preuzimanja: 469

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola i tjelesne mase istarske janjadi prije klanja na pH vrijednost i boju mesa. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 118 janjadi oba spola (64 muške i 54 ženske), koja je prije klanja podijeljena u dvije skupine: lakša (17,76 kg; 28 muške i 32 ženske) i teža (20,17 kg; 36 muške i 22 ženske). Masa trupa utvrđena je neposredno nakon klaoničke obrade trupa i nakon 24 sata, dok su vrijednost pH i boja mesa utvrđeni 45 minuta i 24 sata nakon klanja. Prosječna masa toploga i hladnoga trupa lakše janjadi bila je 9,76 i 9,47 kg, a teže 11,80 i 11,49 kg s kalom hlađenja 2,96, odnosno 2,60%. Trupovi istarske janjadi poprilično su uniformni s obzirom na spol, u pogledu svih istraživanih pokazatelja, izuzev vrijednosti L* i a* parametara boje. U svrhu proizvodnje većih količina janjećega mesa može se preporučiti povećanje tjelesne mase janjadi pri klanju, budući da se pozitivno odražava na masu trupa i kalo hlađenja, uz zadržavanje poželjnih vrijednosti parametara kakvoće mesa.

Ključne riječi

istarska janjad; spol; tjelesna masa; pH vrijednost; boja mesa

Hrčak ID:

160278

URI

https://hrcak.srce.hr/160278

Datum izdavanja:

15.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.752 *