Poljoprivreda, Vol. 22 No. 1, 2016.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.22.1.6
Boja i pH vrijednost mesa istarske janjadi
Valentino Držaić
orcid.org/0000-0001-8439-6302
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ana Kaić
orcid.org/0000-0003-0509-431X
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ivan Širić
orcid.org/0000-0003-0560-181X
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Zvonko Antunović
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Boro Mioč
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola i tjelesne mase istarske janjadi prije klanja na pH vrijednost i boju mesa. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 118 janjadi oba spola (64 muške i 54 ženske), koja je prije klanja podijeljena u dvije skupine: lakša (17,76 kg; 28 muške i 32 ženske) i teža (20,17 kg; 36 muške i 22 ženske). Masa trupa utvrđena je neposredno nakon klaoničke obrade trupa i nakon 24 sata, dok su vrijednost pH i boja mesa utvrđeni 45 minuta i 24 sata nakon klanja. Prosječna masa toploga i hladnoga trupa lakše janjadi bila je 9,76 i 9,47 kg, a teže 11,80 i 11,49 kg s kalom hlađenja 2,96, odnosno 2,60%. Trupovi istarske janjadi poprilično su uniformni s obzirom na spol, u pogledu svih istraživanih pokazatelja, izuzev vrijednosti L* i a* parametara boje. U svrhu proizvodnje većih količina janjećega mesa može se preporučiti povećanje tjelesne mase janjadi pri klanju, budući da se pozitivno odražava na masu trupa i kalo hlađenja, uz zadržavanje poželjnih vrijednosti parametara kakvoće mesa.
Ključne riječi
istarska janjad; spol; tjelesna masa; pH vrijednost; boja mesa
Hrčak ID:
160278
URI
Datum izdavanja:
15.6.2016.
Posjeta: 1.752 *