Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Obilježavanje tisućugodišnjice kršćanstva u Poljskoj u kontekstu poljsko-njemačkih odnosa i crkvenodržavnih odnosa u Poljskoj i Jugoslaviji (1965.)

Antonio Akmadža ; Rijeka, Hrvatska
Tomislav Car ; Hrvatski državni arhiv, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 131 Kb

str. 119-137

preuzimanja: 450

citiraj


Sažetak

Autori u prvom dijelu članka analiziraju poslanicu poljskih biskupa zapadnonjemačkim biskupima od 18. studenoga 1965., u kojoj “opraštaju i mole za oprost” te nude dijalog i izražavaju nadu u budućnost obilježenu kršćanskim bratstvom, kao i odgovor zapadnonjemačkih biskupa na poslanicu. Zatim donose prikaz reakcija poljskih državnih vlasti na poslanicu u svjetlu crkveno-državnih odnosa u Poljskoj. S obzirom na to da je poslanica bila sastavni dio crkvenoga obilježavanja tisućugodišnjice kršćanstva u Poljaka, koje se odvijalo tijekom 1965. i 1966., poljski su biskupi na središnju proslavu pozvali biskupe iz cijeloga svijeta, pa tako i Jugoslavije. U završnom dijelu članka autori donose prikaz reakcija jugoslavenskih vlasti na taj poziv, odnosno njihov pritisak na biskupe da se pozivu ne odazovu.

Ključne riječi

poslanica poljskih biskupa; zapadnonjemački biskupi; tisućugodišnjica kršćanstva u Poljaka; poljske komunističke vlasti; jugoslavenske komunističke vlasti; jugoslavenski biskupi

Hrčak ID:

160759

URI

https://hrcak.srce.hr/160759

Datum izdavanja:

28.6.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.162 *