Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

FAKTORI ISIHRANE I KOMPOZICUA MLIJEKA S POSEBNIM OSVRTOM NA MLIJEČNU MAST

Sead Jelač ; UPI Institut za istraživanje i razvoj, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 1.867 Kb

str. 199-208

preuzimanja: 479

citiraj


Sažetak

Procesi sinteze i sekrecije laktoze, masti i proteina međusobno su nezavisni i regulirani su dostupnom količinom nutrijenata ili substrata te hormonalnom kontrolom korištenja nutrijenata. Naslijeđe (genom) koje posreduje u akciji hormona, i hrana o kojoj ovisi dostupnost
nutijenata za sintezu komponenti mlijeka u mliječnoj žlijezdi,glavni su faktori o kojima ovisi kompozicija mlijeka. Sadrzaj mliječne masti nainestabilniija je komponenta mlijeka i u snažnoj ie pozitivnoj korelaciji s koncentracijom octene i maslačne kiseline u buragu, a negativnoj korelaciji s propionskom kiselinom. Računa se da 60% varijacija u sadržaju "masti nastaje varijacijom propionata u rumenu.
Linearni rast procenta masti evidentan je sve dok odnos acetat : propionat ne dostigne 2,2. Nakon ovog odnosa procenat masti raste vrlo slabo pri povećanju ovog odnosa.
Veći broj faktora hrane utječe na obim proizvodnje 3 glavne isparljive
masne kiseline u buragu, njihovu molarnu koncentraciju i međusobni odnos. To su u prvom, redu, energetska koncentracija obroka i odnos voluminozne koncentrirane krme, alimentarni nivo i udio vlakana, izražen sadržajem NDF, ADF, lignina i porijekrom i stepenom fermen- stabilnosti ugljičnih hidrata (škroba) u buragu, visinom i degradabilnosti proteina, visinom i vrsti masti, te fizičkim oblikom i prethodnim tretmanom hrane

Ključne riječi

Hrčak ID:

161960

URI

https://hrcak.srce.hr/161960

Datum izdavanja:

25.7.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.266 *