Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

BRAŠNO OD KUKURUZOVINE U KOMPLETNIM OBROCIMA TOVNE JUNADI U POREĐENJU SA LUCERKINIM BRAŠNOM

Marina Vukić-Vranješ ; Institut za tehnologiju stočne hrane,Tehnološki fakultet, Novi Sad, Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 1.340 Kb

str. 303-310

preuzimanja: 298

citiraj


Sažetak

Kukuruzovina je dosušena u dehidratoru i samljevena na situ sa prečnikom otvora 6 mm.
Utvrđeno je da sadrži 5,73% sirovih proteina i 48,71% ADF u suhoj materiji. U usporedbi sa lucerkinim brašnom (17% sirovih proteina), kukuruzovina je imala za77% manju relativnu masu. U oglednom tovu ju kompletnim smjesama sa 20 i 4O% brašna od kukuruzovine. U tovu od 26O do 500 kg ove smjese su omogućile približno isti dnevni prirast kao i kontrolna smjesa (40% lucerkinog brašna) (P>0,05). Konzumacija smjesa sa brašnom od kukuruzovine je bila povećana za 3,3 i 4,5% zbog njihove energetske razrijeđenosti. Između grupa nisu utvrđene statistički značajne razlike za randman, težinu polutki i površinu LD mišićaa (P>0,05)

Ključne riječi

Hrčak ID:

162085

URI

https://hrcak.srce.hr/162085

Datum izdavanja:

30.11.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.096 *